Sümela Manastırı Freskleri

sumela-manastiri-freskleri

Sümela Manastırı Freskleri

 Sümela Manastırı içerisinde birçok fresk mevcuttur. Kilise içerisinde Meryem figürleri Gürcülerin kullandıkları Gürcü Madonna şeklinde resmedilmiştir.
 Asıl kilisenin apsis kısmında, güney duvarında yukarıda Meryem’in doğuşu ve mabede sunuluşu, tebliğ, İsa’nın doğuşu, mabede sunuluşu ve hayatı bulunmaktadır.
 Güney kapısında ise Meryem’in ölümü ve havarileri tasvir eden resimler bulunmaktadır.
 Kilisenin doğuya bakan yukarı kısmında 2. sırada Genesis, Adem’in yaratılışı, Havva’nın yaratılışı, Tanrı’nın tembihi, İsyan, Cennetten Kovulma, 3. sırada: Dirilme, Thomas’ın şüphesi, kabirde bir melek ve İznik konsili bulunmaktadır.
 Apsis kısmının dışında ise yukarıda Mikail ile Cebrail tasvirleri bulunmaktadır.

Sümela Manastırı, Trabzon ilimizin Maçka ilçesinde bulunan Altındere Vadisi içerisinde yer almaktadır. Peki Sümela Manastırı Nerededir? Sümela Manastırı’nın Tarihçesi Nasıldır? Sümela Manastırı Freskleri. Sümela Manastırı Efsanesi Nedir? Sümela’nın Anlamı Nedir? Sümela Manastırı’nda Ne Yenir? Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir? Sümela Manastırı’na Giriş Ücretli Midir? İşte Sümela Manastırı hakkındaki tüm detaylar…

Sümela Manastırı Nerededir?

Sümela Manastırı, Trabzon ilimizin Maçka ilçesinde bulunan Altındere Vadisi içerisinde yer almaktadır.

Sümela Manastırı’nın Tarihçesi Nasıldır?

Kilisenin M.S. 365-395 tarihleri arasında inşa edildiği sanılmaktadır. Anadolu'da sıkça rastlanılan Kapadokya kiliseleri tarzında yapılmıştır ve hatta Trabzon'da Maşatlık mevkiinde benzeri bir mağara kilisesi daha vardır. Kilisenin ilk kuruluşu ile manastır haline dönüşümü arasındaki bin yıllık dönem hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. Karadeniz Rumları arasında anlatılan bir efsaneye göre Atina'lı Barnabas ile Sophronios adlı iki keşiş aynı rüyayı görmüşler; rüyalarında, İsa’nın öğrencilerinden Aziz Luka’ın yaptığı üç Panagia ikonundan, Meryem'in bebek İsa’yı kollarında tuttuğu ikonun bulunduğu yer olarak Sümela'nın yerini görmüşler. Bunun üzerine birbirlerinden habersiz olarak deniz yoluyla Trabzon'a gelmiş, orada karşılaşıp gördükleri rüyaları birbirlerine anlatmış ve ilk kilisenin temelini atmışlardır. Bununla birlikte manastırdaki fresklerde sıkça yer alıp, özel bir önem verilen Trabzon İmparatoru III. Aleksios'un (1349-1390) manastırın gerçek kurucusu olduğu sanılmaktadır. 

14. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalan kentin savunmasında ileri karakol görevi üstlenen manastırın statüsünde Osmanlı fethinden sonra bir değişiklik olmamıştır. Yavuz Sultan Selim'in Trabzon’daki şehzadeliği sırasında buraya iki büyük şamdan hediye ettiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet, II. Murat, I. Selim, II. Selim, III. Murat, İbrahim, IV. Mehmet, II. Süleyman ve III. Ahmet’in de manastırla ilgili birer fermanları bulunmaktadır. Osmanlı döneminde manastıra sağlanan imtiyazlar, Trabzon ve Gümüşhane bölgesinin İslamlaşması sırasında özellikle Maçka ve kuzey Gümüşhane'de Hristiyan ve gizli Hristiyan köyleri ile çevrili bir alan oluşturmuştur. 18 Nisan 1916’dan 24 Şubat 1918’e kadar süren Rus işgali sırasında Maçka civarındaki diğer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargâhı olmuş, nüfus mübadelesi ile bölgedeki Hristiyanların Yunanistan'a gönderilmesinin ardından önemini yitirerek T.C. Kültür Bakanlığı tarafından yakın zamanda onarılana dek kaderine terk edilmiştir. 

Sümela Manastırı Freskleri

Sümela Manastırı içerisinde birçok fresk mevcuttur. Kilise içerisinde Meryem figürleri Gürcülerin kullandıkları Gürcü Madonna şeklinde resmedilmiştir. 

Asıl kilisenin apsis kısmında, güney duvarında yukarıda Meryem’in doğuşu ve mabede sunuluşu, tebliğ, İsa’nın doğuşu, mabede sunuluşu ve hayatı bulunmaktadır.

Güney kapısında ise Meryem’in ölümü ve havarileri tasvir eden resimler bulunmaktadır.

Kilisenin doğuya bakan yukarı kısmında 2. sırada Genesis, Adem’in yaratılışı, Havva’nın yaratılışı, Tanrı’nın tembihi, İsyan, Cennetten Kovulma, 3. sırada: Dirilme, Thomas’ın şüphesi, kabirde bir melek ve İznik konsili bulunmaktadır.

Apsis kısmının dışında ise yukarıda Mikail ile Cebrail tasvirleri bulunmaktadır.

Sümela Manastırı Efsanesi Nedir?

Efsaneye göre biri İstanbul’da diğeri de Atina’da yaşayan iki keşiş rüyalarında Aziz Luka’nın resmettiği Hz. Meryem ve Hz. İsa ikonasının uçarak bir dağa girdiğini görürler. Ardından Hz. Meryem’in “Bana burada bir ev yapın” dediğini işitirler. Birbirlerinden haberdar olmayan bu iki keşiş, gördükleri rüyadan etkilenip yola düşerler. Trabzon’a geldiklerinde liman bölgesinde tesadüfen karşılaştıktan sonra, Hz. Meryem’in onlara tarif etikti Maçka Altındere Vadisi’ndeki Karadağ’a gidip Aziz Luka’nın ikonunu aramaya başlarlar. Geceyi ormanda geçiren bu iki genç, sabah olduğunda kendilerini bir mağaranın önünde bulurlar. Mağaranın içerisine girdiklerinde ise Aziz Luka’nın resmettiği ikonayı karşılarında görürler. Buradaki mağarayı kiliseye dönüştüren keşişlerin, ölümlerine kadar burada yaşadıkları ve aynı anda öldükleri, ölümlerinden sonra da buranın manastıra dönüştüğü rivayet edilmektedir.

Sümela’nın Anlamı Nedir?

Sümela, adını bulunduğu dağlardan almıştır. Karadağlar Latince’de Orasmelas anlamına gelmektedir. Bu kelime zamanla Soumelas’a dönüşmüş ve günümüze de Sümela olarak gelmiştir. Yani Sümela Karadağ demek diyebiliriz.

Sümela Manastırı’nda Ne Yenir?

Sac Kavurma

Karadeniz Pidesi

Mıhlama

Laz Böreği

Sümela Manastırı’na Nasıl Gidilir?

Sümela Manastırı’na girmek için öncelikle Trabzon’un Maçka ilçesine ulaşmanız gerekmektedir. Manastır ilçeye 18 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. Özel araçlar gitmek için Maçka’dan tabelaları takip etmeniz yeterli olacaktır. Toplu taşıma kullanmak isteyen ziyaretçiler ise Trabzon merkezden kalkan Maçka minibüsleri ile Maçka’ya ulaştıktan sonra bu sefer de Maçka’dan kalkan Sümela Manastırı minibüslerine binmeleri gerekmektedir.

Sümela Manastırı’na Giriş Ücretli Midir?

Sümela Manastırı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında olduğundan dolayı bakanlık tarafından belirlenen 10₺’lik bir giriş ücreti bulunmaktadır.


Daha Fazla İçerik