Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik duygusal çöküş, duyarsızlaşma ya da azalmış başarma motivasyonu olarak kişilerde tezahür eder.

tukenmislik-sendromu
Yayınlanma Tarihi : 2020-08-25 23:50:03

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

   Tükenmişlik duygusal çöküş, duyarsızlaşma ya da azalmış başarma motivasyonu olarak kişilerde tezahür eder. Bu kişinin günlük hayatını, tepkilerini ve işlevselliğini ciddi anlamda olumsuz etkiler.  Bu kişinin işi, aile yaşantısını ve sosyal hayatı gibi sürdürmesi gerektirdiği uğraşları ile ilgili güç, gayret, olumlu duygu ve davranışları gittikçe azaltarak kişinin yetersiz kalmasına neden olur. Bu motivasyon kaybıyla, kişi ilgisini, isteğini ve enerjisini kaybederek, kendisi ile ilgili olumsuz düşünce ve duygular geliştirir. Bunun yanı sıra kişi dışardaki kişilere karşı da ilgi kaybı,  negatif duygu ve davranışlar sergiler. Bunların hepsi kişilerarası çatışmalara ya da bireyin içine kapanmasına yol açar. Bu tükenmişlik bireyde,  fiziksel olarak kronik yorgunluk ve bir takım bedensel rahatsızlıklar olarak baş gösterebilir. Hem duygusal hem de bedensel olarak kötü duruma gelmek, bireyde özgüven eksikliği, ümitsizlik ve çaresizliğe neden olur. Buda bireyin sorumluluklarını yerine getirememesi ve insan ilişkilerinin tamamen bozulmasına yol açar.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik Sendromu belirtilerini şöyle sıralıya biliriz:

Bedensel tükenmişlik hissi .

Duygusal tükenmişlik hissiyatı.

Kişiyi esir alan olumsuz düşünceler.

Karamsarlık.

Basit işleri bitirmekte zorlanma.

İşten soğuma.

Umutsuzluk.

Kendini değersiz hissetme. 

Azalmış mesleki özgüven.

Unutkanlık ve dalgınlık.

Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı.

Dikkat dağınıklığı.

Uyku problemleri.

Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi düzenine ilişkin bozukluklar.

Kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü.

Baş, sırt ve bacaklar olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde ağrılar.

Ayrıca bazı hastalarda farklı belirtilerde gösterebilir.

Tükenmişlik Sendromu Nedenleri Neler?

Bu hastalığa yakalananlara baktığımızda birinci sıradaki neden, yoğun ve stresli bir iş temposunda çalışmaktır. Bunun yanında hayır demeye zorlanan, mükemmeliyetçi ve iş hayatında gereğinden fazla fedakarlık yapmaya meyilli kişilerde de ortaya çıkma oranı fazladır. Bunların dışında kişisel problemleri olan bireylerde de görülebilir.

Tükenmişlik Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Bu teşhisin konula bilmesi için öncelikle psikolog ve ya psikiyatr tarafında hastanın öyküsü alınıp muayene edilmelidir. Bu hastalıktan şüphelenilirse tükenmişlik testi olarak bilinen Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanır. Bu testteki cevaplar ışığında tanı konula bilir.

Tükenmişlik Sendromu Tedavi Yöntemi Ne?

Hastalığın ilerlemesine göre tedavi süresi farklılık gösterir. Hastalık ileri boyutta değilse kişinin iş ve ya sosyal hayatında yaptığı değişiklerle çözüme kavuşabilir. Diğer durumlarda detaylı bir muayene olunması gerekiyor. Psikolojik tedavi boyunca buna hastalığa yol açan sorunlara etkili çözümler getirmek gerekiyor. Hastanın hobiler edinip kendini karamsarlığa götüren düşünceleri kafasından uzaklaştırması gerekiyor. Ayrıca spor yapmak mutluluk veren hormonların kandaki düzeyini yükseltir, buda bu hastalıkla mücadele etmenin iyi yollarından biri. 


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik