Ağız Kokusu

Günlük yaşantımızda bizi ve karşımızdaki insanlarını olumsuz bir şekilde etkilemekte olan Ağız kokusunun sebepleri nedir? Nasıl Gideririz?

agiz-kokusu
Yayınlanma Tarihi : 2020-08-22 15:48:49

Günlük yaşantımızda bizi ve karşımızdaki insanlarını olumsuz bir şekilde etkilemekte olan Ağız kokusunun sebepleri nedir? Nasıl Gideririz?

Ağız Kokusunun Sebepleri Ne?

Ağız kokusu diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanabilir ve diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Ağız kokusu, yediğiniz yiyecek türlerine ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına göre daha da kötüleştirilebilir. Günlük olarak dişlerin fırçalanması, diş ipi ve gargara kullanılması ağız bakımı açısından son derece önemlidir. Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilmektedir. Bunlar dışında genel sebepler şunlardır:

Ağıziçi mantar enfeksiyonları

Diş çürükleri (oyuklar)

Sinüzit

Bademcik iltihabı

Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları

Uzun süreli açlık

Alkol kullanımı

Sigara ve tütün ürünleri

Ağız kuruluğu

Diyabet

Böbrek rahatsızlıkları

Burun ve burun eti rahatsızlıkları sayılabilir.

Ağız Kokusu İçin Doktora Gidilir Mi?

Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekmektedir. 

Ağız Kokusu Hangi Hastalıktan Olur?

Ağız kokusu bir hastalık olmamakla beraber birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu belirtiler:

Diş çürükleri

Sinüzit

Faranjit

Geniz eti gibi boğaz hastalıkları

Reflü ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sistemi hastalıkları

Şeker hastalığı

Karaciğer yetmezliği

Böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi de olabilir.

Ağız Kokusunu Nasıl Giderebiliriz?

Dişleri Fırçalamak

Diş fırçalamanın düzenli olması önemlidir. Dış fırçalarken dişler ile birlikte dilin de temizlenmesi gerekmektedir. Yağlı ve asitli yiyeceklerden sonra diş minesine zarar vermemek için en az 30 dakika beklenilip dişler fırçalanmalıdır.

Diş İpi Kullanmak

Diş ipi kullanmak bir diğer önemli husustur. Diş fırçası bazı durumlarda diş aralarında kalan yemek artıklarını temizlemekte başarısız olabilir. Diş ipi ile bu diş fırçasının ulaşamadığı yerler iyice temizlenmelidir.

Yemekten Sonra Limon, Karanfil Tohumu Ve Maydanoz Çiğnemek

 Yemeklerden sonra ağızda çiğnenecek maydanoz ve karanfil gibi bitkiler kötü kokulara yardımcı olmakta iken, limonun ağız içi bakterilere karşı etkisi vardır.

Su İçmek

 Ağız kokusuna neden olan ağız kuruluğunu önlemek için bol su tüketmek önemlidir.

Alkolsüz Gargara Kullanımı 

Alkol bazlı gargaralar, diş minesine zarar verebilmektedir. Sağlıklı bir ağız bakımı için alkolsüz gargaralar öncelik olmalıdır.

Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik