Dondurulan Yumurta Ne Kadar Saklanabilir?

dondurulan-yumurta-ne-kadar-saklanabilir

Dondurulan Yumurta Ne Kadar Saklanabilir?

Dondurulan yumurtalar yasal olarak 5 yıl saklanabilmektedir. İstenirse bakanlık onayı ile süre uzatılabilmektedir.

Kadın yaşı ilerledikçe yumurta rezervi azalıyor ve yumurta kalitesi bozuluyor. Özellikle 40 yaş sonrası yumurtalarda bu olumsuz etkilenme belirginleşiyor. Peki Yumurta Dondurma Nedir? Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır? Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanmalı? Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Önerilir? Dondurulan Yumurta Ne Kadar Saklanabilir? Yumurta Dondurma İşlemine Ne Zaman Başlanmalı? İşte Yumurta Dondurma ile ilgili tüm detaylar…

Yumurta Dondurma Nedir?

Yumurta dondurma, kadının yumurtalıklarından elde edilen olgun yumurtaların, ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmak istendiğinde kullanılmak üzere özel yöntemlerle dondurulup saklanması işlemidir.

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Kadınların hormonal ilaçlar ile uyarılmış yumurtalıklarından vajinal ultrasonografi ve OPU yardımıyla yumurtaların toplanması gerekmektedir. Toplanan yumurtalar özel hazırlanmış solüsyonlar ile belli süreler boyunca muamele edilir ve hastaya özel olarak hazırlanmış taşıyıcılarda -196 derecedeki sıvı azotu içeren tanklarda uzun süre muhafaza edilir. Vitrifikasyon işlemi temelde çok hızlı bir şekilde dondurma prensibine dayanıyor ve dondurma sırasında yumurtalara zarar verebilecek buz kristallerinin oluşmasını da engelliyor.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Uygulanmalı?

Herhangi bir hastalık (kanser ve cerrahi işlem) ve tedavi (kemoterapi, radyoterapi vb) nedeniyle yumurtalık dokusunu kaybetme riski olan kişiler, bu tedavi öncesinde yumurtalarını dondurup, tedavi süreci bittikten sonra rahatlıkla bu yumurtaları kullanıp gebe kalabilirler.

Yumurta Dondurma İşlemi Kimlere Önerilir?

Herhangi bir hastalık nedeniyle yumurtalarını kaybetme riski olan hastaların yanı sıra en çok önerdiğimiz kişiler, gebelik planını erteleyen, yumurta rezervi azalmaya başlayan tüm kadınlar. Çünkü artık yasalarımız da bu tedaviyi destekliyor. Yani yumurta rezervi azalmaya başlayan, yaş faktörü olan tüm kadınlar yumurtalarını dondurabiliyor. Ve gebelik düşündükleri zaman artık yumurtalıkları çalışmasa bile dondurdukları yumurtaları olduğu için gebelik şansını kaçırmıyorlar. Kadınların, yumurtalarını dondurmaları için evlilik şartı da bulunmuyor.

Dondurulan Yumurta Ne Kadar Saklanabilir?

Dondurulan yumurtalar yasal olarak 5 yıl saklanabilmektedir. İstenirse bakanlık onayı ile süre uzatılabilmektedir.

Yumurta Dondurma İşlemine Ne Zaman Başlanmalı?

Bu işlem çok uzun zaman ayrılması gerektiren bir işlem değil. Tedavi, adetin 2. veya 3. günü başlıyor. Amaç hormon tedavisi ile birlikte yumurtaları uyarmak ve onları belli bir sayı ve olgunluğa ulaştırmak. Yaklaşık 10-11 günde istenilen gelişmeyi elde edilmekte ve yumurta toplama işlemine geçilmektedir. Yumurtalar toplandıktan sonra iyi kalitede yumurtalar donduruluyor. Kısaca tedavinin yaklaşık 14 gün sürdüğünü söylenebilir.


Daha Fazla İçerik