Yıldız Sarayı’na Giriş Ücreti

yildiz-sarayi-na-giris-ucreti

Yıldız Sarayı’na Giriş Ücreti

Yıldız Sarayı’na giriş ücreti 2020 yılı ile tam bilet 20₺ öğrenci bileti ise 10₺ olarak belirlenmiştir.

Yıldız Sarayı, 2. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti’nin ana sarayı olarak kullanılmıştır. Peki Yıldız Sarayı Nerededir? Yıldız Sarayı’nın Tarihçesi Nasıldır? Yıldız Sarayı Tasarımı. Yıldız Camii. Yıldız Camii Kaç Yılında İnşa Edilmiştir? Yıldız Sarayı’nın Bölümleri. Yıldız İsmi Nereden Gelmektedir? Yıldız Sarayı’na Giriş Ücreti. İşte Yıldız Sarayı hakkındaki tüm detaylar…

Yıldız Sarayı Nerededir?

Yıldız Sarayı, Beşiktaş ile Ortaköy arasında bir saraydır. Geniş bir korunun içine yerleştirilmiş köşklerden meydana gelmiştir. 

Yıldız Sarayı Tarihçesi Nasıldır?

Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

Bu bölge Kanuni döneminden (1520-1566) başlayarak padişahlar için bir avlanma yeri olmuştur. Saray arazisi ile ne oranda örtüştüğü kesin olarak bilinmese de "Civan Kapucıbaşı Bahçesi", "Kazancıoğlu Bahçesi" adını taşıyan bahçe ve koruluklar büyük olasılıkla Yıldız Sarayı arazisini de içermekteydi. Bu bahçeler I. Ahmed döneminde (1603-1617) padişah bahçeleri arasına katıldı. Bundan sonra bölgeye değişik zamanlarda, gereksinim oldukça birçok yapı eklenmiştir. Devrinin en özenle yapılmış yapıları arasında sayılabilecek olan bu yerler, burayı yapı bakımından bir yaşam alanı haline getirmiştir.

II. Abdülhamit'in 1876'da iki devrime sahne olan Dolmabahçe Sarayı'nı duygusal nedenlerle terk ederek daha korunaklı olan Yıldız'a çekildiği anlatılır. Bu dönemde Yıldız siyasi yönetimin ana odağı haline gelmiş, hükümet biriminin bulunduğu ve Tanzimat döneminde siyasi yaşamın asıl eksenini oluşturan Bab-ı Ali'yi gölgede bırakmıştır. 1882'de Mithat Paşa ve Mahmut Celaleddin Paşa'nın idamını buyruk eden saray mahkemesi Yıldız Sarayında gerçekleşmiş ve bu nedenle Yıldız Mahkemesi adını kazanmıştır. Bu tarihten sonra Yıldız Sarayı, II. Abdülhamit'in yönetimine istinaden bir korku ve dalavere merkezi olarak ünlenmiş ve bir dönem "yıldız" sözcüğünün Osmanlı basınında kullanımı, siyasi çağrışımları olabileceği gerekçesiyle, II. Abdülhamit'in sansür idaresi tarafından engellenmiştir. Sultan Abdülhamit'in 1909 yılında 31 Mart Vakası'ndan sonra tahttan indirilmesi üzerine saray bir halk kalabalığı tarafından yağmalanmış ve kısmen yakılmıştır. Bu yağmalama eylemi sırasında, Abdülhamit'e bildiri vermiş veya polis ajanı olarak çalışmış olan kişilerin kendilerine ait belgeleri arayarak yok etmeye çalıştıkları anlatılır.

Yıldız Sarayı İsmi Nereden Gelmektedir?

İstanbul’un fethinden sonra “Kazancıoğlu Bahçesi” adıyla anılan bu koruluk, III. Selim’in, annesi Mihrişah Valide Sultan için "Yıldız" adıyla yaptırdığı bir köşkten dolayı bu ad ile anılmaya başlanmıştır.

Yıldız Sarayı Tasarımı

Saray karmaşık bir yapıya sahip olup yönetim yapıları Büyük Mabeyn, Şale Köşkü, Malta Köşkü, Çadır Köşkü, Yıldız Tiyatro ve Opera Evi, Yıldız Saray Müzesi ve İmparatorluk Porselen Üretim Evi'ni kapsıyordu. Yıldız saray Bahçesi ayrıca İstanbul'da herkesçe tanınan bir dinlenme yeriydi. Bir köprü Yıldız Sarayı ile Çırağan Sarayı'nı Boğaz üzerinde bu bahçeye bağlıyordu.

Yıldız Camii

II. Abdülhamid Yıldız Camii'ni 1885-1886 yılları arasında yaptırılmıştır. Gerek kitlesi ve plan şeması, gerekse dekorasyonu ile son dönem Osmanlı mimarisinin en tipik örneklerindendir. Yıldız Camii Beşiktaş, Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde, Yıldız Sarayı yolu üzerinde yer alır. Asıl adı Hamidiye olmasına karşılık daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.

Yıldız Camii Kaç Yılında İnşa Edilmiştir?

Yıldız Camii 1885-1886 yılları arasında yaptırılmıştır.

Yıldız Sarayı Bölümleri

Büyük Mabeyn Köşkü

Küçük Mabeyn Köşkü

Ada Köşkü

Cihannuma Köşkü

Yıldız Sarayı Müzesi

Art Nouveau Seksiyonu

Sultan II. Abdülhamid’in Özel Hamamı

Küçük Mabeyn Hamamı

Yıldız Sarayı Tiyatrosu

Sahne Sanatları Müzesi

Yıldız Sarayı’na Giriş Ücreti

Yıldız Sarayı’na giriş ücreti 2020 yılı ile tam bilet 20₺ öğrenci bileti ise 10₺ olarak belirlenmiştir.


Daha Fazla İçerik