Vegan Kelimesini İlk Kim Söylemiştir?

vegan-kelimesini-i-lk-kim-soylemistir

Vegan Kelimesini İlk Kim Söylemiştir?

Vegan kelimesi 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atılmıştır. Vegan kelimesi 1979 yılında The Vegan Society tarafından şöyle tanımlanmıştır: “Veganlık hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.” Bu tanım halen derneğin belgelerinde resmi tanım olarak yerini korumaya devam etmektedir.

Veganlık Nedir? Yiyeyecekleri Nelerdir? Veganlar Neler Yemez? Vegan Kelimesini İlk Kim Ortaya Atmıştır?

Veganlık Nedir?

Veganlık bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünlerikullanmayı reddetme. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılır. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmektedir.

Vegan Kelimesini İlk Kim Söylemiştir?

Vegan kelimesi 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atılmıştır. Vegan kelimesi 1979 yılında The Vegan Society tarafından şöyle tanımlanmıştır: “Veganlık hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.”  Bu tanım halen derneğin belgelerinde resmi tanım olarak yerini korumaya devam etmektedir.

Veganlığın Çeşitleri Nelerdir?

Veganlığın üç çeşidi bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla Etik Veganlık: Hayvanların insanlar tarafından kaynak olarak kullanılmasına karşı çıkmaktadırlar. Çevreci Veganlık: Hayvan haklarından ziyade hayvansal ürünlerin üretiminin çevreye vermekte olduğu zararlar üzerine odaklanmakta olan veganlık biçimidir. Sağlık İçin Vegan Beslenme: Hayvansal gıdaların aslında insan bünyesine uygun olmadığı, sadece bitkisel gıdaları tüketenlerin, et / süt / yumurta yiyenlerden daha sağlıklı oldukları yönünde fikirlere dayanarak veganların beslenme biçimini sağlık amaçlı olarak kendi hayatında uygulayan kişiler bulunmaktadır.

Veganlar Neler Yiyemez?

Veganlar, beslenmelerinde hayvan eti, inek, keçi veya diğer hayvanlardan elde edilen sütler, yumurtalar, bal ve diğer hayvansal yan ürünleri kullanmazlar. Veganlar, içerisinde şellak, karmin, balmumu, kemik kömürü, kazein, elastin, jelatin, isinglass, keratin, lanolin, rennet, retinol, donyağı, peynir altı suyu, peynir altı suyu tozu gibi hayvan bedenlerinden ya da beden çıktılarından elde edilen malzemeler bulunan ya da yapım aşamasında bu malzemelerin kullanıldığı ürünleri tüketmezler.

Veganlar Neler Yiyebilir?

Veganlar, Etten alamadıkları proteini ıspanak, bezelye, karalahana, brokoli, börülce gibi yeşillikler, fasulye çeşitleri, nohut, mercimek, bulgur, esmer pirinç, tam buğdaylı ekmek ve makarnalar, antep fıstığı, badem, ceviz, kaju gibi yemişlerden karşılamaktadırlar. Aynı zamanda mantarın öğünlerinde yeri oldukça büyüktür. B12 vitaminini ilaçlar ile takviye besin olarak alırlar.


Daha Fazla İçerik