Smart Tv’nin Farkı Nedir?

smart-tv-nin-farki-nedir

Smart Tv’nin Farkı Nedir?

Standart bir televizyonla Smart Tv arasındaki fark elbette ki Smart Tv’lerin bir işletim sistemine sahip olmasıdır. Bu işletim sistemleri sayesinde multimedya özellikler sunan Smart Televizyonuna sahip olmadan önce ayrıntılı bir araştırma yapmak gerekir. Bunun nedeni ise her markanın farklı özelliklerde Smart Tv’ler üretiyor olmasıdır.

Smart Tv 2013 yılından beri hayatımızda olan ve en az akıllı telefonlar kadar hayatımıza renk katan bir teknolojidir. Peki Smart Tv Nedir? Smart Tv Nasıl Kullanılır? Smart Tv’de Ne Yapabilirsiniz? Smart Tv’nin Farkı Nedir? En İyi Smart Tv İşletim Sistemi Hangisidir? İşte Smart Tv hakkındaki tüm detaylar…

Smart Tv Nedir?

Patent tarihleri 90‘lı yıllara dayanan Smart Televizyonlar, diğer adıyla akıllı televizyonlar 2013 yılından itibaren hayatımıza girdi. En az akılı telefonlar kadar büyük bir buluş olan Smart Tv’ler usb aracılığıyla video oynatmadan, sosyal ağlara bağlanabilmeye kadar birçok üst düzey kullanım olanağı sağlıyor. Teknoloji bu kadar hızla ilerleyince televizyonların da bilgisayarlara benzemesi normal karşılanıyor. Bir bilgisayar ile Smart Tv karşılaştırıldığında görülüyor ki bilgisayarla yapılabilen birçok işlem Smart Tv’lerle de yapılabiliyor. En çok dikkat çeken işlemlerden biri ise farklı bir cihaza ihtiyaç duymadan herhangi bir programı kaydetme işlemidir diyebiliriz. Çeşitli sebeplerle herhangi bir programı izleyemediğinizde kayıt ederek sonra izleyebiliyorsunuz.

Smart Tv Nasıl Kullanılır?

Televizyon kumandasından Smart Tv menüsünü kontrol etmek için birkaç tuşa basmanız yeterli. Daha sonrasında ise kumandanızın kontrol tuşları ile istediğiniz bütün işlemleri sağlayabilirsiniz.

Smart Tv’de Ne Yapabilirsiniz?

·         USB/DLNA üzerinden video oynatma: Smart TV'ler için temel bir özellik olan USB/DLNA üzerinden video oynatma, yeni cihazlarda daha geniş format olanakları da sunuyor.

·         Uygulamalar ve oyunlar: TV'nizde Angry Birds oynayıp YouTube videolarını oynatabilmek, Smart TV'lerde aranan özelliklerden. Bugün Android veya Tizen gibi, konple işletim sistemleri ile gelen akıllı TV'ler söz konusu. Bu TV'ler, sanki bir Android mobil cihaz kullanıyormuşsunuz gibi, size kusursuz bir uygulama desteği sunuyor.

·         PVR/DVR işlevi: Smart TV'ler ayrı bir cihaz kullanmadan yayınları kaydetmenize izin verebiliyorlar. Bunun yanında çeşitli kaynaklardan medya indirebiliyorlar.

·         Hareket ve sesli denetim: Bir kamera (dâhili ya da sonradan eklenebilen) ya da dahili mikrofon sayesinde, klasik uzaktan kumandayı kullanmadan, TV'nizi kontrol etmeniz mümkün.

·         Sosyal ağlar: Bugün neredeyse tün Smart TV'ler Facebook bağlantısı sunuyor. Pek çoğunun Twitter gibi alternatif sosyal ağlara destek verdiği de görülüyor.

·         Oyunlar: Akıllı TV'lerde artık oyun oynamak bile mümkün. Uygulama mağazalarında çok sayıda oyun bulunuyor ve hatta bu oyunlar, özel kontrol cihazlarıyla bile oynanabiliyor...

Smart Tv’nin Farkı Nedir?

Standart bir televizyonla Smart Tv arasındaki fark elbette ki Smart Tv’lerin bir işletim sistemine sahip olmasıdır. Bu işletim sistemleri sayesinde multimedya özellikler sunan Smart Televizyonuna sahip olmadan önce ayrıntılı bir araştırma yapmak gerekir. Bunun nedeni ise her markanın farklı özelliklerde Smart Tv’ler üretiyor olmasıdır.

 En İyi Smart Tv İşletim Sistemi Hangisidir?

·         Roku TV

2017 yılında, Roku pek çok yeni donanım piyasaya sürdü, İşletim sistemi, Roku set üstü kutularının en iyi parçalarını içerir, ancak aynı zamanda platforma özgü bazı ekstra özellikler de sunar. Örneğin, Roku serisindeki diğer ürünlerden farklı olarak, bir HDTV antenini Roku TV’ye bağlayabilir ve Roku ekosisteminden tam bir elektronik program rehberinin (EPG) tadını çıkarabilirsiniz.

·         WebOS

WebOS LG’nin akıllı TV işletim sistemidir. Meraklı bir geçmişten sonra, WebOS son olarak, kaygan ve kolay kullanımlı arayüzü sayesinde 2014 yılında lider akıllı TV işletim sistemi olarak ortaya çıktı. LG, 2014’ten bu yana işletim sistemini sürekli olarak rafine ediyor ve şu anda buzdolaplarından projektörlere kadar her şeyde bulunuyor.

·         Android TV

Android TV, muhtemelen en yaygın akıllı TV işletim sistemidir. Android TV’yi çalıştıran herhangi bir televizyonun da Chromecast yerleşik olması gerekir. Android telefonunuzdan veya tabletinizden akış veya döküm içeriği yayınlamayı kolaylaştırır. Ayrıca, Chrome’u yüklediğiniz sürece doğrudan TV’nize de yayınlayabilirsiniz. Başlamak için Menü> Cast’a gitmeniz yeterlidir.

·         Tizen OS

TizenOS, Linux tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Samsung cihazlarda sadece TizenOS’u bulacaksınız. Televizyon, kamera, fırın ve klima üniteleri dahil olmak üzere şirketin tüm ürünlerinde bulunmaktadır. TizenOS, 2015 yılında Samsung TV casus olayının ardından kötü bir üne sahiptir.

·         Fire TV Edition

Fire TV Edition, listedeki en yeni olan işletim sistemidir.  Adından da anlaşılacağı gibi, popüler Amazon Fire TV cihazlarının akıllı TV işletim sistemi versiyonudur. Sadece Toshiba ve Element televizyonlarında Fire TV Edition’ı bulacaksınız. Fire TV Edition ayrıca Amazon Alexa’ya erişmenizi sağlar. Google Asistan gibi akıllı evinizi kontrol edebilir, haberleri ve hava durumunu güncelleyebilir ve günlük iş akışınızın bir parçasını oluşturan diğer uygulamalarla etkileşime yapabilirsiniz.

Akıllı TV işletim sistemlerinin her biri farklı bir alanda daha iyi bir performans sergiliyor, TizenOS ise bu grubun en zayıfı. Kaygan ve minimal sistem istiyorsanız, WebOS iyi bir tercih. En geniş uygulama seçimini istiyorsanız, Roku’yu seçin. Akıllı asistan yetenekleri istiyorsanız Android TV’yi seçin.

Daha Fazla İçerik