Selimiye Camii’ne Giriş Ücretli Midir?

selimiye-camii-ne-giris-ucretli-midir

Selimiye Camii’ne Giriş Ücretli Midir?

Selimiye Camii’ne girişte herhangi bir ücret talep edilmemektir.

Selimiye Camii, Edirne’de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı bir camiidir. Peki Selimiye Camii Nerededir? Selimiye Camii’nin Tarihçesi Nasıldır? Selimiye Camii İçin Neden Edirne Seçilmiştir? Selimiye Camii’nin Özellikleri Nedir? Selimiye Camii’nde Ne Yenir? Selimiye Camii’nin Hikâyesi Nedir? Selimiye Camii’ne Nasıl Gidilir? Selimiye Camii’ne Giriş Ücretli Midir? İşte Selimiye Camii hakkındaki tüm detaylar…

Selimiye Camii Nerededir?

Selimiye Camii, Edirne merkezde bulunmaktadır.

Selimiye Camii’nin Tarihçesi Nasıldır?

1568 ile 1575 yılları arasında yapımı gerçekleşmiş olan Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın 80 yaşındayken inşa ettiği ve kendisinin ustalık eseri olarak nitelediği bir mimari şaheserdir. Osmanlı-Türk sanatının başyapıtlarından biri olarak günümüze gelmiş olan Selimiye Camii, II. Selim’in emriyle yapılmıştır. Selimiye Camii’nin yapımı için neden Edirne’nin tercih edildiği net olarak bilinmemektedir. Bu konuda yürütülen tahminlere göre, artık İstanbul’da bir camiye ihtiyaç duyulmaması ve Edirne’nin Rumeli’deki Osmanlı varlığının merkezi niteliğinde olması buranın tercih edilme sebebidir. Ayrıca Selim’in gençlik yıllarından beri bu şehre karşı ayrı bir sevgi beslediği bilinmektedir.

Selimiye Camii’nin Hikâyesi Nedir?

Mimar Sinan, caminin yapılacağı alanın üzerine bütün taş malzemeyi koyup yaklaşık iki sene temelin iyice oturmasını amaçlayarak beklemiş. Böylece iş bittikten sonra oluşacak olan çatlama ve kaymaların önüne geçilmiş. Daha sonra temel atıldığında da iş çok yavaş ilerlemiş. Rivayete göre Mimar Sinan temeli attıktan sonra bir gün ortadan yok olmuş. Tüm aramalara rağmen bulunamamış. Tam sekiz yıl geçtikten sonra geri dönerek inşaata devam edilmesini buyurmuş.

Mimarın döndüğünü öğrenen II. Selim ise çok sinirlenip hemen yanına çağırtmış. Mimar Sinan’ın anlatmasını istediği sırada hazır olmasını buyurduğu celladın eli kılıcının kabzasında bekliyormuş. Mimar gayet soğukkanlı bir şekilde “Hesaplarıma göre sekiz yıl beklemek gerekiyordu” demiş. Selim bu cevabın üzerine söyleyecek söz bulamamış ve cellada dur emri vermiş.

Bir diğer hikâye de caminin yapımından sonra yayılmış. Mimar Sinan usta ekibiyle beraber caminin kontrollerini yapmaya gitmiş. O sırada oradan geçen küçük bir çocuk minarelere dikkatlice bakmış. Mimar, çocuğun yanına gidip caminin nasıl olduğunu sormuş. Çocuk bir minareyi gösterip “Bu biraz yamuk” demiş. Sinan da hemen bir ustayı çağırıp çocuğun gösterdiği minareye çıkıp bir ip bağlamasını ve ipi sonra aşağıya sarkıtmasını söylemiş. Usta sebebini anlayamasa da emri veren Mimar Sinan olduğu için hemen yerine getirmiş. Sarkıtılan ip diğer çalışanlar tarafından tüm güçleriyle çekilmiş. Çocuk “Şimdi düzeldi” dediği zaman ipi çekenler de durmuş. Çocuk yoluna devam ederken çalışanlar gelerek minarenin zaten düz olduğunu, iple çekerek düzelemeyeceğini söylemişler. Mimar Sinan da bunun üzerine “Minarenin düz olduğunu biliyorum. Ancak bir çocuğun bile camide yanlışlık olduğunu düşünmesini istemiyorum” demiş. Gelen cevaba ise herkes hayranlık duymuş.

Selimiye Camii İçin Neden Edirne Seçilmiştir?

Sultan’ın caminin yapılacağı şehir olarak neden Edirne'yi seçtiği kesin olarak bilinmemektedir. Evliya Çelebi Seyahatname adlı eserinde padişahın rüyasında İslam peygamberi Muhammed'i gördüğünü ve onun kendisinden Kıbrıs'ın fethi anısına bir cami yaptırmasını istediğini yazmıştır. Ancak caminin yapımına başlanmasından üç yıl sonra 1571'de fethedildiği bilindiğinden bu iddianın doğruluk payı olamaz. Bu konudaki daha gerçekçi yorumlarda ise o dönemde İstanbul'da yeni bir büyük camiye ihtiyaç duyulmadığı, Edirne'nin Rumeli'deki Osmanlı egemenliğinin merkezi konumunda olduğu ve Selim'in gençlik yıllarından beri şehre ayrı sevgi beslediğine dikkat çekilir.

Selimiye Camii’nin Özellikleri Nedir?

Selimiye Cami tam anlamıyla bir mimarlık harikasıdır. Yapıldığı dönemdeki en büyük kubbe Ayasofya’ya aitken Mimar Sinan bunu bir metre daha genişletmiş ve kubbesi 31.5 metre olan Selimiye’yi yapmıştır. Cami gevşek bir zemin üzerine inşa edildiği halde aradan geçen yüzyıllara rağmen bir çatlak dahi oluşmamıştır. Bunun sebebi ise minarelerin çok daha gelişmiş bir raylı sistem mekanizması üzerine oturtulmuş olması ve her yöne beş derecelik açıyla yatabilmesidir.

Caminin en büyük özelliği ise Edirne’nin her tarafından görünüyor olması. Caminin dört köşesinde her biri üç şerefeli 380 santimetre çapındaki minareler 70.89 metre yüksekliğindedir. Minarelerin alem dahil yükseklikleri bazı kaynaklara göre yaklaşık 84.5 metredir. Osmanlı mimarisinin zirvesi sayılabilecek Selimiye Camii, 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilerek, yapının dünya çapındaki kültürel önemi kendisine teslim edilmiştir. Yapımı 7 yıl süren Selimiye Camii’nin inşasında 15.000 kişi çalışmıştır. Çok uzak noktalardan da kendini gösterebilen Selimiye Camii’nin büyüleyici dış görüntüsü, iç mekândaki muazzam atmosferle bütünlük sağlamaktadır.

Mimar Sinan tarafından yapılan Selimiye Camii sırları pek çok manevi sırrı sembolize ediyor. Caminin tek kubbesi Allah’ın tek oluşunu, pencerelerinin beş kademeli oluşu İslam’ın beş şartını, vaaz kürsülerinin dört tane oluşu dört mezhebi, pencerelerinin 99 tane oluşu Allah’ın 99 ismini, arka minarelerinde altı yolun olması imanın altı şartını, mabedin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu İslam’ın otuz iki farzını ve caminin minarelerinde 12 şerefenin oluşu da yaptıran Osmanlı Devleti’nin 12. padişahını sembolize etmekteymiş.

Selimiye Camii’nde Ne Yenir?

·         Tava Ciğeri

·         Mutancana ve Zirva

·         Hayrabolu Tatlısı

Selimiye Camii’sine Nasıl Gidilir?

Selimiye Camii’ne gitmek için öncelikle Edirne’ye ulaşmanız gerekmektedir. İstanbul’dan Edirne’ye hem D-100 karayoluyla hem de TEM otoyoluyla gidebilirsiniz. İstanbul’dan Edirne’ye olan mesafe 238 km olup yaklaşık iki buçuk saatlik yolculuğun ardından ulaşmış olursunuz. Ege Bölgesi üzerinden gitmek isteyenler ise D-550 karayoluyla Çanakkale üzerinden geçiş yapabilirler. Tekirdağ’dan Edirne’ye 142 kilometrelik mesafede olup yaklaşık 1 saat 45 dakika sürmektedir.

Selimiye Camii’ne Giriş Ücretli Midir?

Selimiye Camii’ne girişte herhangi bir ücret talep edilmemektir. 

Daha Fazla İçerik