Sekülerizm Nedir?

sekulerizm-nedir

Sekülerizm Nedir?

Sekülerizm, ahretten ve diğer dini ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki harekete verilen isimdir.

Seküler, Latinceden gelen bir kelimedir ve bir nesil veya yüzyıl anlamına gelmektedir. Peki Seküler Nedir? Sekülerizm Nedir? Sekülerizm Tarihçesi Nedir? Seküler Devlet Nedir? Seküler Örgütler Nelerdir? İşte Seküler hakkındaki tüm detaylar…

Seküler Nedir?

Seküler, Latinceden gelen bir kelimedir ve bir nesil veya yüzyıl anlamına gelmektedir.

Sekülerizm Nedir?

Sekülerizm, ahretten ve diğer dini ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki harekete verilen isimdir.

Sekülerizm Tarihçesi Nedir?

Seküler kelimesi Hristiyanlık doktrininin parçalarından olan Tanrı'nın zaman dışında var olduğu prensibine karşılık zamana (zamansal olmaya) vurgu niteliği taşıyan, genel olarak hayat ve idarenin dinî bir merkezden ayrılıp dünyevi bir merkeze ilerlediğini, zamansal, zaman içinde var olan bir tarafa kaydığını belirten bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu fikir diğer tüm dinî ve spiritüel inançları kapsayacak şekilde genişlemiştir. Dinî biçimde algılanabilecek veya dinî kaynaklara dayandırılmış çeşitli müessese, konu ve kavramlara dinî olmayan, bunlarla dini ayıran bir bağlamda, yaklaşır. 

Sekülerizm kelimesini ilk defa kullanan George Jacob Holyoake, sekülerliği, inançtan kaynaklanan bütün düşüncelerin dışlanmasını esas alan doktrindir diye tarif etmişti. Holyoake başlangıçta netheism, limitationism gibi isimler vermeyi düşündüğü felsefesine sonra sekülerizm adını verdi. Hareketin içinde ateistler bulunmasına rağmen Holyoake felsefesinin ateizme sürüklenmesine karşıydı. Sosyal sekülerizm, dini dünyevi işlerden ayırarak ferdin içine hapsedilmesini öngörüyordu. Samuel Johnson'un 1755 tarihli Dictionary 'sinde secularity, dikkatleri yalnızca bu dünyaya yoğunlaştırma; secularize, dinî ve uhrevi olanı günlük hayattan uzaklaştırma; secularization, dinin etkisini sınırlama, azaltma anlamlarına geliyordu

Seküler Devlet Nedir?

Seküler devlet tanımı, sekülerizmin siyasi boyutuyla ilgilidir ve seküler esaslara dayalı devleti tanımlar. Devlet biçimi olarak Sekülerizm, teokrasi yerine seküler bir devlet biçiminin tercih edilmesi, savunulmasıdır. Aslında dinlerin büyük bir kısmının, devlet kavramı açısından siyasi nitelikleri yoktur. Yine büyük bir kısmı ise, siyasi nitelikleri, devlet kavramı açısından olsun olmasın, seküler ve demokratik devlet ve toplum anlayışları ile uzlaşmış durumdadırlar. Birçok din ise temelde seküler bir devlet idaresini (idareten) onaylamakta ve tarihsel süreçte bunun örneklerini göstermektedir. Her ne kadar teokratiklik olarak tanımlanamasa da sekülerizminden, yasa ve hukuk konularında ayrılan çeşitli dinî inanç ve mezhepler bulunmaktadır. Bunlar devlet idaresinin sekülerliğini benimserken, yargısal ve hukuki temeller açısından dinin de bir kaynak teşkil etmesini savunurlar. 

Seküler Örgütler Nelerdir?

National Secular Society gibi gruplar çeşitli seküler kampanyaları yapmaktadırlar. Hümanist olmayan bireyler tarafından da destek görürler. 2005 Yılında National Secular Society “Yılın Seküleri” ödül törenini düzenleyerek bir ilke imza atmıştır. Bu ödül töreninde ödülün ilk sahibi ise İran İşçi Komünist Partisi’nden Meryem Namazie olmuştur.


Daha Fazla İçerik