Salda Gölü

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır.

salda-golu
Yayınlanma Tarihi : 2020-07-13 15:28:07

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunmaktadır. Peki Salda Gölü Nerededir? Salda Gölü’nün Özellikler Nelerdir? Salda Gölü’nün Hidrolojik Özellikleri Nelerdir? Salda Gölü Yöresel Lezzetleri Nelerdir? Salda Gölü Konaklama İmkânları Nelerdir? Salda Gölü’nde Kamp. Salda Gölü’nde Suya Girilir Mi? Salda Gölü’nde Yapılacak Aktiviteler Nelerdir? Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir? Salda Gölü’ne Giriş Ücretli Midir? İşte Salda Gölü hakkındaki tüm detaylar…

Salda Gölü Nerededir?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 

Salda Gölü Özellikleri Nelerdir?

Salda Gölü, suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallarla alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Türkiye’nin Maldivler’i olarak da bilinmektedir. Bir havza gölü olan Salda Gölü, 9,200 kilometre uzunluğunda olup yaklaşık 7 kilometre enindedir. Bazı kısımlarda ise Salda Gölü’nün derinliği yaklaşık 184 metreye kadar ulaşmaktadır. Berraklığı ve temizliği sayesinde dünyanın en temiz gölleri listesinde 5. Sırada yer almaktadır. Krater gölü özelliklerini taşıyan Salda, soda ve magnezyum bakımından ise oldukça zengin bir konumdadır. Adeta bir doğa harikası olan Salda Gölü’nün arka kısmında bulunan ormanda pek çok canlı hayatını sürdürmektedir. Gölün kumsalının bembeyaz olması ve suyun renginin turkuaz renkte olması gibi güzelliklerinin yanında çamur banyosu da çok önemli bir özelliğidir. Pek çok cilt hastalığına iyi gelen çamur, sivilce, eklem ağrıları ve sedef hastalığı gibi problemleri olan hastalara şifa olmaktadır. Salda Gölü’nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir. Göl kıyı şeridi 1. Dereceden doğal sit alanı durumundadır. 

Salda Gölü’nün Hidrolojik Özellikleri Nelerdir?

Salda Gölü, sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir. Fazlaca düşük azot ve fosfat ürünleri ve bunun sonucunda çok düşük klorofil a yoğunluğuna sahip olması bunun göstergesidir. 

Salda gölü akarsular, yüzeye düşen yağış, yer altı suları ile beslenir, buharlaşma ile su kaybeder. Gölün alan ve seviyesi yağışlara göre yıllar içimde değişir. Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü’ne dökülür. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.

Salda Gölü Yöresel Lezzetleri Nelerdir?

Patlıcan Reçeli

Kuymak Tatlısı

Ceviz Helvası

Burdur Muhallebisi

Ceviz Helvası

Kabak Helvası

Salda Gölü Konaklama İmkânları Nelerdir?

Hotel Lago Di Salda

Salda Lake Hotel

Venüs Pansiyon

Salda Gölü Bungalov Evleri

Salda Gölü’nde Kamp

Salda Gölü çevresinde birçok konaklama imkânı mevcuttur fakat kamp kurmak daha çok gözde bir konaklama eylemidir. Doğanın eşsiz güzelliğine tanık olmak için bölgede kamp malzemeleri satın alabileceğiniz ve kamp kurabileceğiniz alanlar bulunmaktadır. Kamp yapabilmek için Yeşilova Belediye Halk Plajı’nı kullanabilirsiniz. Bu alanda kamp kurmak ücretsizdir.

Salda Gölü’nde Suya Girilir Mi?

Salda Gölü’nde suya girmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Su yüzmeye elverişlidir.

Salda Gölü’nde Yapılacak Aktiviteler Nelerdir?

Kafa dinlemek isteyenler için Salda Gölü olmazsa olmaz bir mekândır. Su sporları ve yamaç paraşütü turizminin de yapılması için çalışmalar başlamış durumdadır. Harika manzarayı fotoğraflayabilirsiniz. Kamp yapabilirsiniz.

Salda Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Türkiye’nin Maldivleri diye de bilinen Salda Gölü’ne ulaşmak için Burdur ilimizin Yeşilova ilçesinde kalkan dolmuşlardan faydalanabilirsiniz.

Salda Gölü’ne Giriş Ücretli Midir?

Salda Gölü’ne giriş ücreti 2020 yılı olarak tam bilet 3,5₺, indirimli öğrenci bileti 1,5₺ olarak belirlenmiştir. 


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik