Salça Bozulması

salca-bozulmasi

Salça Bozulması

Salça özellikle yaz aylarında kadınların evde kışa hazırlanmak için yaptığı yiyeceklerin başında yer alıyor. Salça neredeyse her yemeğe katılan çok lezzetli bir sostur. Peki Evde Salça Neden Bozulur? Salçanın Bozulmaması İçin Neler Yapılmalıdır? Salçada Küf Nasıl Engellenir? Bozuk Salça Nasıl Anlaşılır? İşte Evde Salçanın Neden Bozulduğu hakkındaki tüm detaylar…

Salça Neden Bozulur?

Salçanın bozulmasının sebeplerinden birisi muhafaza ederken yapılan hatalardır. Saklanıldığı kap, hava aldığı süre ve bulunduğu ortam salçanın bozulmasına sebep olan etmenlerdendir. 

Salçanın Bozulmaması İçin Neler Yapılır?

Zeytinyağı

Salçalarınızın tadının bozulmaması ve küflenmemesi için yaptığınız salçayı kavanoza koyduktan sonra üzerine bir miktar sıvı yağ koyun. Bu işlem domates salçasının bozulmasını ve küf oluşmasının önüne geçecektir. Daha sonra kavanozun kapağını güzelce sıkın. Sıkma işlemini gerçekleştirdikten sonra kavanozu ters çevirin. Domatesin havası içinde sıkıştıktan sonra soğuk ve nemsiz bir ortamda salçayı saklayın. Bu işlem için buzdolabı tercih edilmemelidir. Çünkü buzdolabında bekleyen salçada küf oluşumu olabilir. Kiler gibi soğuk ve güneş ışığından uzak bekleyen salça size uzun bir raf ömrü sağlayacaktır.

Küçük Kavanozlar

Büyük kavanozların içindeki hava çok olacağından küf oluşumunu hızlandıracaktır. Bu nedenle küçük kavanoz tercih etmek domates salçasının raf ömrüne ömür katacaktır. Bu küçük kavanozlardaki salçanın içine bir miktar tuz ve bir çay kaşığı sıvı yağ atmanız raf ömrünü bir seneye kadar çıkarır. Bu süre bir dahaki seneye kadar sizi idare edecektir. Salçayı yemeğinize kullandıktan sonra kavanozda oluşan kaşık büyüklüğündeki boşluğun içine daha fazla hava girecektir. Bu hava salçanızın raf ömrünü kısaltır. Bu nedenle salçayı kullandıktan sonra kaşık yardımıyla düzleştirin.

Katı Yağ

Bu yöntem en etkili yöntemler arasında yer alır. Sana yağı veya tereyağı kullanabilirisiniz. Bu yöntemi uygulamak için bir tavada katı yağı eritin. Daha sonra sıvı haldeki yağı salçanızın üzerine dökün. Dökülen yağ bir süre sonra katılaşacaktır. Bu katılaşma domatesin hava almasını engelleyerek daha geç bozulmasına neden olacaktır.

Sarımsak

Ev yapımı salçanın içerisine bir diş sarımsak atarsanız attığını sarımsak salçanın bozulmamasını sağlayacaktır.

Buz Küpleri

Bu işlem için buzdolabınızdaki buz haznesinin yuvalarını salça ile doldurun. Daha sonra buzluğa geri koyun. Salça donduktan sonra bozulma şansı en aza inecektir. Donan salçaları yemeğinize tablet şeklinde atabilirisiniz. Bu işlem hem sizin zamandan tasarruf etmenizi hem de kolay bir şekilde yemeği salçalamanıza olanak sağlar.

Salçada Küf Nasıl Engellenir?

Soğuk ortamda saklanmalıdır.

Hava ile temastan kaçınılmalıdır.

Hazır salça ise mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.

Kullanım talimatlarına uyulmalı ve güneş ışığı almayan karanlık ortamlarda saklanmalıdır.

Uzun süre bekleyen salçaların içerisinde buhardan kaynaklı su oluşur. Zaman zaman bu suyu salçanın içerisinden dökmek salçanın ömrünü uzatacak ve küflenmeyi önleyecektir.

Bozuk Salça Nasıl Anlaşılır?

Salçanın Görüntüsü,

Salçanın Kokusu,

Salçanın Tadı,

gibi etmenlerde anormallik salçanın bozuk olduğunun habercisidir.


Daha Fazla İçerik