Renk Körlüğü

Çevredeki renkleri ayırt edememe hastalığıdır.

renk-korlugu
Yayınlanma Tarihi : 2020-07-06 14:24:18

Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiği düzeyden az bulunmasıdır. Peki Renk Körlüğü Nedir? Renk Körleri Hangi Rengi Göremez? Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır? Renk Körleri Ehliyet Alabilir Mi? Renk Körleri Hangi İşlevleri Yapamaz? Renk Körlüğü Tedavi Edilebilir Mi? İşte tüm detaylar…

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiği düzeyden az bulunmasıdır. Bu eksiklikten dolayı canlı, renklerin çevresindeki renkleri ayırt edemez.

Renk Körleri Hangi Renkleri Göremez?

Renk körlerinin çeşitleri vardır. Kişinin kırmızı renge duyarlı olan koni hücreleri yoksa kırmızı renk körlüğü, mavi renge duyarlı koni hücreleri yoksa mavi renk körlüğü, yeşil renge duyarlı koni hücreleri yoksa da yeşil renk körlüğü yaşamaktadır.

Renk Körlüğü Nasıl Anlaşılır? 

Renk körlüğünün açığa çıkarılması ve ayrıca renk körlüğü veya renk görme bozukluğunun tipinin belirlenmesine yarayan bazı testler mevcuttur. Teşhiste en kolay yol, renkli iplikleri karıştırıp şahıstan renkleri gruplandırarak ayırmasının istenmesidir. Renk görme ile ilgili problemi olanlar, bu işlemi beceremezler. Renk körlüğü teşhisinde en sık kullanılan test ishiara testidir. Kişi, renk körlüğü testlerinde farklı rakamları ifade eden renkleri ya da şekilleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsa renk körü olma ihtimali yüksektir.

Renk Körleri Ehliyet Alabilir Mi?

Renk körleri, herhangi bir şart aranmadan tek gözü olan ya da tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları dahilinde ehliyet alabilmektedirler. Renk körleri, herhangi bir şart aranmadan ehliyet alabilmektedirler.

Renk Körleri Hangi İşlevleri Yapamaz?

Renk körleri gözlerindeki hangi pigmentte eksiklik varsa o rengi tam olarak algılayamazlar. En yaygın renk körlüğü kırmızı-yeşil renk körlüğüdür.

Renk Körlüğü Tedavi Edilebilir Mi?

Renk körlüğü tedavisinde ortaya çıkış nedeni çok önemlidir. Renk körlüğü kalıtsal ise ve doğumdan itibaren ise tedavisi kesinlikle mümkün değildir. Görme sinirlerinin zayıflamasına bağlı olarak gelişen renk körlüklerinde önemli ölçüde düzelme sağlanabilir. Ancak yine de bu hastalıkta göze cerrahi uygulayarak başarılı olmak zordur. Çoğunlukla filtreli kontakt lensler kullanılmaktadır. İyileştirme etkisi yoktur fakat hastalığın etkilerini ortadan kaldırarak hastaya rahat bir görüş sağlamaktadır.


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik