Poşe Yumurta

pose-yumurta

Poşe Yumurta

Poşe yumurta genelde kahvaltılarda tercih edilen ve yapımı basit bir yemektir. Peki Poşe Yumurta Nedir? Poşe Yumurta Nasıl Hazırlanır? Poşe Yumurta Tarifi. Poşe Yumurta Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? İşte Poşe Yumurta hakkındaki tüm detaylar…

Poşe Yumurta Nedir?

Çiğ yumurtanın kaynamakta olan su içine atılıp birkaç dakika sonra pişirilip sonrasında damak tadına göre ister sarımsaklı yoğurt ister salçalı sos ile servis edilerek hazırlanan bir yemektir. Yumurtanın beyazı tam pişmiş olarak servis edilirken sarısı ise akışkan kıvamda olması bu yemeğin en önemli özelliğidir. Tropikal meyve, domates ya da kızarmış ekmek ile servis edilebilen Poşe Yumurta tarifi daha çok kahvaltı öğünlerinde tercih edilse de dilerseniz siz günün her öğününde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yağsız olarak pişirilmesi, kalorisini oldukça düşük olması ve de protein deposu olması sebebiyle diyet listelerinin başında yer alır.

Poşe Yumurta Nasıl Hazırlanır?

Poşe yumurta pişirmek için tencere içine yaklaşık 4 parmak su ilave ederek kaynamaya bırakın. Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kâse içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır. Yuvarlak ve opak bir kıvama gelen yumurtayı kevgirle dikkatlice aldıktan sonra kâğıt havlu üzerinde suyunu alıp servise hazır hale getirebilirsiniz.

Poşe Yumurta Tarifi

Malzemeler;

2 tane yumurta

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 çay kaşığı tuz

2 adet kızarmış ekmek

1 çay kaşığı karabiber

Üzerini süslemek için;

1 adet kabuğu soyulmuş domates dilimleri

4 – 5 adet yeşil biber dilimleri

Taze soğan

Avokado (arzuya göre)

Ekmekleri tavada ya da fırında güzelce kızartın. Tencereye 4 parmak derinliğinde su koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca sirke ve tuz ilave edip ocağın altını kısın. Suyun sıcaklığının 85 – 90 dereceye gelmesini sağlayın. Bu sırada yumurtalardan birini kâse içine kırın. Ve yavaşça suyun içine bırakın. Bu işlem esnasında suyun fokur fokur kaynamadığından emin olun. Hafif tıngırdaması yeterli. Daha sonra aynı işlemi ikinci yumurta için de tekrarlayın. Sarısının kayısı kıvamında olmasını isterseniz pişme süresi için önerilen süre 3 dakikadır. Daha akışkan bir kıvam isterseniz bu süreyi daha da kısaltabilirsiniz. Pişen yumurtaları bir kaşık yardımı ile suyunu süzdürerek alın. Kâğıt havlu üzerine alıp iyice süzülmesini sağlayın. Daha sonra kızarmış ekmeklerin üzerine domates ve biber dilimleri koyun. Yumurtayı da koyup üzerini dilimlenmiş avokado ve yeşil soğan ya da salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt ile de servis edebilirsiniz.

Poşe Yumurta Hazırlarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Poşe yumurta yapılırken dikkat edilecek ilk ve en önemli husus yumurtaların taze olmasıdır.

Poşe yumurtaların pişirileceği suyun yeterli miktarda sirke ve tuz içermesine özellikle dikkat edilmelidir.

Yumurtaların dağılmasını engellemek için yumurtaları direkt suyun içine kırmaktansa önce bir kâsenin içine kırıp buradan kaynayan su içine yavaşça bırakılması tavsiye edilmektedir.

Lezzetli ve başarılı bir Poşe Yumurta tarifi için suyun sıcaklığı da oldukça önemli bir etkendir. Suyun sıcaklığının 85 – 90 derece olması en ideal pişirmeyi sağlayacaktır.


Daha Fazla İçerik