Pardus Nasıl Kurulur?

pardus-nasil-kurulur

Pardus Nasıl Kurulur?

• Kurulum ortamını (DVD, USB, vb.) yerleştirerek bilgisayarınızı yeniden başlatınız.
• Önyükleme menüsünde bulunan “Pardus Çalışan” seçeneği ile kuruluma başlamadan Pardus’u inceleyebilir, masaüstünde bulunan “Pardus Yükle” simgesine tıklayarak grafik arayüz ile kuruluma başlayabilirsiniz.
• Dil seçimi yaparak ilerleyiniz.
• Konum seçimi yaparak ilerleyiniz. Bir önceki ekranda seçilen dil ayarlarına göre otomatik konum gelmektedir. “diğer” seçeneği ile farklı bir konum tanımlayabilirsiniz.
• Kullanılacak klavye düzenini seçerek ilerleyiniz.
• Ağda bilgisayarınızın adını benzersiz kılacak bir makine adı belirleyiniz.
• Etki alanı adınızı tanımlayınız, herhangi bir etki alanına dahil değilseniz boş bırakınız.
• Kurulacak sistemdeki oluşturulacak kullanıcının tam adını giriniz.
• Yeni oluşacak hesap için kullanıcı adı belirleyiniz. Sonra tanımlanan kullanıcı için parola belirleyiniz.
• Bilgisayarınız UEFI sistemini destekliyorsa bu ekranda seçim yapınız. Seçiminize göre kurulum aracı kurulacak diskin baş kısmına “EFI Sistem Bölümü” oluşturarak kurulum yapacaktır.
• “Yardımcı ile – diskin tamamını kullan” seçeneği ile kurulum aracı sizin yerinize tüm bölümlemeyi yapacaktır. Seçili diski tamamen biçimlendirerek kurulum başlayacaktır.
• Kurulum yapılacak diski seçerek ilerleyiniz. Disk bölümleme yapısını seçerek ilerleyiniz. Tüm dosyaların tek bölümde kurulması önerilmektedir.
• Seçimler sonucunda oluşan yapıya onay vererek ilerleyiniz.
• Paket yöneticisinin kullanacağı depo adresini tanımlayınız. Farklı bir adres kullanılmayacak ise otomatik olarak gelen adresi onaylayarak devam ediniz.
• Pardus önyükleyicisinin kurulumu için onay vererek ilerleyiniz. Bu işlem sonrasında Pardus kendi önyükleyicisini kuracak, daha önce kurulu olan sistemleri okuyarak açılış ekranında seçiminize sunacaktır.
• Grup önyükleyicisinin kurulacağı diski seçiniz. Vek kurulum tamamlanmıştır.

Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli işletim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Pardus işletim sistemi hakkındaki detaylar…

Pardus İsmi Nereden Gelmektedir? 

Pardus adı, Anadolu Parsı'nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana'dan gelmektedir.

Pardus Ne?

2003 yılında temelleri atılan milli işletim sistemi olan, Türkiye'de TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen, özgür, hızlı kurulabilen, kolay kullanılır, çoklu dil içeren, bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını gidermek üzere hâlihazırdaki linux dağıtımlarının üstün taraflarını kullanan; kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlayan açık kaynak bir işletim sistemidir. Pardus'un bugüne kadar yayınlanmış 5 ana sürümü ve 9 ara sürümü mevcuttur. Bunlara ek olarak 2 kurumsal sürümü bulunmaktadır.

Pardus Ne Zaman Çıktı?

Planlamasına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır.

Pardus Sistem Özellikleri Ne? 

800 mhz Intel veya amd işlemci (en az 1200 MHz önerilir).

256 MB RAM (512 MB önerilir).

En az 4GB boş alana sahip harddisk.

Pardus Nasıl Kurulur? 

Kurulum ortamını (DVD, USB, vb.) yerleştirerek bilgisayarınızı yeniden başlatınız.

Önyükleme menüsünde bulunan “Pardus Çalışan” seçeneği ile kuruluma başlamadan Pardus’u inceleyebilir, masaüstünde bulunan “Pardus Yükle” simgesine tıklayarak grafik arayüz ile kuruluma başlayabilirsiniz.

Dil seçimi yaparak ilerleyiniz.

Konum seçimi yaparak ilerleyiniz. Bir önceki ekranda seçilen dil ayarlarına göre otomatik konum gelmektedir. “diğer” seçeneği ile farklı bir konum tanımlayabilirsiniz.

Kullanılacak klavye düzenini seçerek ilerleyiniz.

Ağda bilgisayarınızın adını benzersiz kılacak bir makine adı belirleyiniz.

Etki alanı adınızı tanımlayınız, herhangi bir etki alanına dahil değilseniz boş bırakınız.

Kurulacak sistemdeki oluşturulacak kullanıcının tam adını giriniz.

Yeni oluşacak hesap için kullanıcı adı belirleyiniz. Sonra tanımlanan kullanıcı için parola belirleyiniz.

Bilgisayarınız UEFI sistemini destekliyorsa bu ekranda seçim yapınız. Seçiminize göre kurulum aracı kurulacak diskin baş kısmına “EFI Sistem Bölümü” oluşturarak kurulum yapacaktır.

“Yardımcı ile – diskin tamamını kullan” seçeneği ile kurulum aracı sizin yerinize tüm bölümlemeyi yapacaktır. Seçili diski tamamen biçimlendirerek kurulum başlayacaktır.

Kurulum yapılacak diski seçerek ilerleyiniz.  Disk bölümleme yapısını seçerek ilerleyiniz. Tüm dosyaların tek bölümde kurulması önerilmektedir.

Seçimler sonucunda oluşan yapıya onay vererek ilerleyiniz.

Paket yöneticisinin kullanacağı depo adresini tanımlayınız. Farklı bir adres kullanılmayacak ise otomatik olarak gelen adresi onaylayarak devam ediniz.

Pardus önyükleyicisinin kurulumu için onay vererek ilerleyiniz. Bu işlem sonrasında Pardus kendi önyükleyicisini kuracak, daha önce kurulu olan sistemleri okuyarak açılış ekranında seçiminize sunacaktır.

Grup önyükleyicisinin kurulacağı diski seçiniz. Vek kurulum tamamlanmıştır.


Daha Fazla İçerik