Pandispanya, bir pastanın olmazsa olmazıdır. Pasta keki olmaz ise pasta da olmaz. Peki Pandispanya Nasıl Yapılır? Kakaolu Pandispanya Nasıl Yapılır? Pandispanya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? İşte Pandispanya hakkındaki tüm detaylar…
Pandispanya Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
• 6 adet orta boy yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı un + 3 yemek kaşığı un
• 1-2 damla vanilya aroması
• Yarım paket kabartma tozu
• 1 çimdik tuz
• Kalıbın tabanını yağlamak için tereyağı
Yapılışı:
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.
Yumurta sarılarına toz şekerin yarısını ve vanilya aromasını ilave edin. Toz şeker eriyip sarılar beyazlaşıncaya kadar çırpın.
Yumurta aklarına kalan toz şeker ve bir tutam kadar tuz ekleyerek kar gibi oluncaya kadar çırpın.
Kabarttığınız yumurta aklarını 3-4 seferde spatula ile alttan yukarıya doğru karıştırarak yumurta sarılarına yedirin.
Un ve kabartma tozunu yumurta karışımına eleyerek 2-3 seferde ekleyin.
Çember kalıbın altına yağlı kağıt serin ve hamurun akmaması için kenarlarını katlayarak sıkıştırın.
Yağlı kağıdı tereyağı ile yağlayın pandispanya hamurunu kalıba dökün.
180 derece önceden ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin.
Pişen pandispanyayı bir tel üstünde en az 1 saat kadar soğumaya bırakın.
Kalıbın kenarından bir bıçak sokarak keki kalıptan dikkatlice ayırın.
Pandispanyayı enine 2 ya da 3 parçaya ayırıp pastalarınızda kullanabilirsiniz.
Kakaolu Pandispanya Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
• 6 adet orta boy yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 su bardağı un
• 1-2 damla vanilya aroması
• Yarım paket kabartma tozu
• 1 çimdik tuz
• 3 yemek kaşığı kakao
• Kalıbın tabanını yağlamak için tereyağı
Yapılışı:
Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın.
Yumurta aklarına biraz toz şeker ve bir tutam kadar tuz ekleyerek kar gibi oluncaya kadar çırpın.
Yumurta sarılarına kalan toz şekeri ve vanilya aromasını ilave edin. Toz şeker eriyip sarılar beyazlaşıncaya kadar çırpın.
Kabarttığınız yumurta aklarını 3-4 seferde spatula ile alttan yukarıya doğru karıştırarak yumurta sarılarına yedirin.
Un, kakao ve kabartma tozunu yumurta karışımına eleyerek 2-3 seferde ekleyin.
Çember kalıbın altına yağlı kağıt serin ve hamurun akmaması için kenarlarını katlayarak sıkıştırın.
Yağlı kağıdı tereyağı ile yağlayın pandispanya hamurunu kalıba dökün.
180 derece önceden ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin.
Pişen pandispanyayı bir tel üstünde en az 1 saat kadar soğumaya bırakın.
Kalıbın kenarından bir bıçak sokarak keki kalıptan dikkatlice ayırın.
Pandispanyayı enine 2 ya da 3 parçaya ayırıp pastalarınızda kullanabilirsiniz.
Pandispanya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
Malzemelerin taze olmasına dikkat edin.
Yumurta aklarına kesinlikle sarı karıştırmayın yani kırarken dikkatli olun.
Kullanacağınız kap ve mikserin temiz ve kuru olması çok önemli.
Yumurta aklarını kaptan düşmeyecek kıvama gelinceye kadar çırpın.
Yumurta sarılarını şeker eriyinceye kadar çırpın.
Yumurtaları ve kuru malzemeleri ilave ederken yumurta aklarının sönmemesi için altta yukarıya doğru karıştırın. Yumurta aklarını ezmeyin.
Pandispanya hamurunda hiç un ya da kakao topağı kalmamasına dikkat edin.
Fırını mutlaka önceden tam ısına gelinceye kadar ısıtın.
Pandispanyayı fırına verdiğiniz ilk 20-25 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın.