Mostar Köprüsü Nerededir?

mostar-koprusu-nerededir

Mostar Köprüsü Nerededir?

Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprüdür.

Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. Peki Mostar Köprüsü Nerededir? Özellikleri Nedir? Tarihçesi. Yeniden İnşası. Kaç Yılında İnşa Edilmiştir? Giriş Ücreti Var Mıdır? İşte tüm detaylar…

Mostar Köprüsü Nerededir?

Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprüdür. 

Mostar Köprüsü’nün Özellikleri

Köprü, Neretva Nehri’nden 24 metre yüksekte, 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğinde inşa edilmiştir. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanılmıştır. Köprünün inşası şehre ismini vermiş ve şehirdeki ticareti canlandırmış, şehre zenginlik katmıştır. Köprü çoğu sporcu tarafından bir atlama platformu olarak kullanılmıştır. Eski bir geleneğe göre şehrin erkekleri nişanlılarına cesaretlerini ispatlamak için düğün öncesinde köprüden atlarlardır.

Mostar Köprüsü’nün Tarihçesi

Mostar Köprüsü’nün orjinali, Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi. 9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl boyunda kullanılmıştır. Mostar, köprü inşasından sonra Hersek bölgesinin ana kenti olmuştur. Yıkılan köprünün inşası için tekrardan bir proje hazırlanmış ve 23 Temmuz 2004’te yapılan yeni köprü hizmete girmiştir. UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır.

Kaç Yılında İnşa Edilmiştir?

Mostar Köprüsü 1566 yılında yapılmaya başlanmış, 1567 yılında açılışı yapılmıştır. Geçirdiği savaşlar nedeniyle yıkılması sonucu 2004 yılında yeni hazırlanan bir proje sayesinde tekrardan inşa edilmiş ve kullanıma açılmıştır.

Yeniden İnşası 

Mostar Köprüsü'nün eski hâline uygun olarak yeniden inşası çalışmaları (TİKA) UNESCO ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başladı. Köprünün temel, beden duvarları ve zemin güçlendirilmesini Yapı Merkezi ve taş kemer inşaatını bir diğer Türk şirketi olan ER-BU üstlendi Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Bombardımandan ve suyun içinde bozulmaya uğramış taşlar yapıda kullanılamadığından, orijinal taşların çıkarıldığı, günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrar bu iş için açılıp, aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. Orijinal modele sadık kalan şirket, köprünün temellerini de sağlamlaştırdı. 30 metre uzunluğundaki, 24 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başladı. Kilit taşı Ağustos 2003'te yerine konuldu.

Giriş Ücreti Var Mıdır?

Köprüye girişlerde ziyaretçilerden herhangi bir ücret alınmamaktadır.


Daha Fazla İçerik