Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

mide-kucultme-ameliyatinin-riskleri-nelerdir

Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

• Kilo kaybına bağlı safra kesesi taşı oluşumu
• Tüp mideden ya da diğer anastomozlardan kaçak
• Enfeksiyon
• Akciğer veya solunum yolu sorunları
• Yetersiz beslenme
• Kan pıhtılaşması
• Nadir olarak ölüm
• Ülser

Mide küçültme ameliyatı, aşırı kilolu olan insanların kilo vermek için başvurdukları bir yöntemdir. Peki Mide Küçültme Ameliyatı Nedir? Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır? Mide Küçültme Ameliyatı İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir? Kimler Mide Küçültme Ameliyatı Olabilir?  Mide Küçültme Ameliyatında Kaç Kilo Verilir? Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir? Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alınabilir Mi? İşte Mide Küçültme Ameliyatı hakkındaki tüm detaylar…

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Mide küçültme ameliyatı obezite sorunu yaşayan hastaların diyet, egzersiz ve ilaç tedavisine rağmen yeterli sonuç alınamadığında uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Ameliyat sonrasında mide bağırsak sistemindeki açlık-tokluk ve kan şekeri kontrolü sağlayan hormonlar üzerinde büyük bir değişim sağlanmaktadır. Midenin küçülmesiyle birlikte daha az gıda ve kalori alınacağı için kişi doğal olarak zayıflamaya başlar ve bu süreçte vücut fazla strese maruz kalmadığı için olabilecek psikolojik travmalardan da uzak durulmuş olur.

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide küçültme ameliyatı, midenin yaklaşık %80’lil kısmının cerrahi olarak çıkarılması esasına dayanır. Mide küçültme ameliyatı, midenin büyük bir kısmı cerrahi bir operasyon ile çıkartılması şeklinde yapılır. Lapatoskopik, yani karın duvarı kesilmeden, küçük deliklerden özel aletle ile girilerek yapılır. 

Mide Küçültme Ameliyatı İçin Kaç Kilo Olmak Gerekir?

Mide küçültme ameliyatı olabilmek için her zaman vücut kitle indeksine bakılması gerekmektedir. Vücut kitle indeksi boyun karesinin çarpımı sonucunda kilosuna bölünmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan değer olmaktadır. Bu durum kişilerin fazla kilolu ya da normal kilolu olduklarını anlamalarını sağlayacaktır. Her fazla kilosu olan kişiye tüp mide ameliyatı gerçekleşmeyecektir. İlk olarak hastanın ameliyat olabilmesi için aranacak şart vücut kitle indeksi olmaktadır.

Kimler Mide Küçültme Ameliyatı Olabilir?  

Vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan ve yağ kitlesi %30’un üzerinde olan hastalara,

Mide küçültme ameliyatı uzman kontrolünde diyet programı uygulanmış fakat kilo verememiş kişilere,

Beden kitle endeksi 35’ten yüksek ve yandaş hastalığa sahip olup sağlığı tehlike altında olan kişilere,

Vücut kitle endeksi 30 olup aynı zamanda Tip 2 diyabeti olan ama tedavilerle düzelmeyen hastalara mide küçültme ameliyatı yapılmaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatında Kaç Kilo Verilir?

İlk 3 haftada yavaş, sonraki 1 ay içerisinde hızlı kilo verme gerçekleşir. Tam kilo verme süreci ortalama 6 ayda tamamlanmaktadır. Genel olarak toplamda 25 ila 35 arası bir kilo verme söz konusudur. Bu ameliyatın uzun vadede hiçbir zararı olmamaktadır. Eğer hasta diyetine dikkat etmezse kilo vermede zorluklar yaşayabilir, beslenme zorluklarıyla karşılaşabilir.

Mide Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kilo kaybına bağlı safra kesesi taşı oluşumu

Tüp mideden ya da diğer anastomozlardan kaçak

Enfeksiyon

Akciğer veya solunum yolu sorunları

Yetersiz beslenme

Kan pıhtılaşması

Nadir olarak ölüm

Ülser

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alınabilir Mi?

Ameliyattan sonra diyetine uymayan hastalar (örneğin: kalorisi yüksek sıvı gıda alanlar, yemeyi kontrol edemeyen uyumsuz hastalar) da yeniden kilo alma meydana gelir. Bundan dolayı diyet uyumsuzlukları olacağı tespit edilen hastalarda ‘’Sleeve Gastrektomi’’ yerine ‘’Gastrik By-pass Cerrahisi’’ daha uygun bir tedavi yöntemi olur.


Daha Fazla İçerik