Menopoz

menopoz

Menopoz

Menopoz, kişinin son adet döngüsünden sonra gerçekleşen doğal bir aşamadır. Peki Menapoz Nedir? Menapoz Belirtileri Nelerdir? Menapoz Ne Zaman Başlar? Menapoz Tedavisi Nedir? Menapoz Olan Bir Kadın Ne Yapmalı?  Menapoz Ne Kadar Sürer? Sigara ve Menapoz. İşte Menapoz Dönemi hakkındaki tüm detaylar…

Menopoz Nedir?

Menopoz, kişinin son adet döngüsünden sonra gerçekleşen doğal bir aşamadır. Vücudun üreme yeteneğinin sonunu işaret eder. Belirtiler vajinal kuruluk, sıcak basması ve son dönemden ortalama 7-4 yıl süren duygusal değişiklikleri içerebilir. Menopoz, bir kadının cinsel olgunlaşmasının bir parçasıdır ve insanlar birçok menopoz belirtisi yaşayabilir. Ancak bir hastalık değildir. Doktorlar menopozu kişinin son döneminden 1 yıl sonra meydana gelir. Her birey menopozu farklı yaşar ve belirtiler süre içinde değişebilir.

Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Düzensiz adet kanaması: 

Östrojen seviyeleri düştükçe, adet döngüsü değişebilir. Kadın dönemleri kaçırabilir veya dönemler arasında daha fazla zaman geçebilir. Adet akışı hormonal değişikliklerden öncekinden daha ağır veya daha hafif olabilir.

Vajinal kuruluk: 

Östrojen seviyelerindeki düşüşler vajinal yağlamada bir azalmaya neden olabilir. Yağlama azaldıkça, vajinal dokular da incelir. Bu, cinsel ilişki ve vajinal iltihaplanma sırasında ağrıya neden olabilir.

Doğurganlığın azalması: 

Menopozda östrojen seviyeleri düştükçe, gebelik daha zor hale gelebilir. Bir kadın menopoza girdiğinde, yumurtalıkları artık yumurta bırakmaz, yani hamilelik mümkün değildir.

Kilo alımı: 

Bir kadının metabolizması menopoz sırasında yavaşlama eğilimindedir ve aniden vücut kütlesi kazanabilir. Bu kilo alımı, diyet veya egzersiz rutininde herhangi bir değişiklik yapılmadan gerçekleşebilir.

Sıcak basmaları: 

Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar sıcak basmaları veya ani ısı ve kızarıklık hissine yol açabilir. Bu parlamalar hafif olabilir, esas olarak üst vücutta meydana gelebilir veya vücutta yayılabilir. Sıcak basmaları birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.

Gece terlemeleri: 

Uyku sırasında meydana gelen sıcak basmaları gece terlemelerine neden olur ve bunlar bir kişiyi uyandıracak kadar yoğun terlemeye neden olabilir.

Uyku bozuklukları: 

Menopoz genellikle uyumayı zorlaştırır. Birçok kadın, uyku bozuklukları menopoz döneminde daha sık görülür. Rahatsızlıklar gece terlemeleri ile ilgili olabilir.

Düşük ruh hali:

Bazı kadınlar menopoz sırasında ruh hali değişiklikleri yaşayabilir. Bunlar hormonal dalgalanmalardan kaynaklanabilir, ancak menopoz döneminde ortaya çıkan yaşam koşulları da katkıda bulunabilir. Düşük ruh hali ayrıca uyku bozukluklarından kaynaklanan yorgunluğun veya doğurganlık kaybına psikolojik uyumun bir sonucu olabilir.

Dikkat sorunları:

Birçok kişi menopoz sırasında konsantre olmak ve odaklanmakta zorlandıklarını ve hafızada eksiklik yaşayabileceklerini fark eder. Bilim adamları bunun düşen östrojen seviyelerinden mi yoksa doğal yaşlanma sürecinden mi kaynaklandığından emin değiller.

Cildin ve saçın incelmesi:

Hormon seviyelerindeki aşırı dalgalanmalar cildin incelmesine neden olabilir. Bazı kadınlar saç dökülmesi yaşayabilir.

İdrar sıklığı ve inkontinans: 

Menopoz çevresinde, kadınlar pelvik tabanı kontrol eden kasların zayıflaması nedeniyle idrar geçirme sıklığında bir artış yaşayabilir.

Menopoz Ne Zaman Başlar?

Son adet kanaması menopoz olarak kabul edilir. Bir kadının menopoza girmesi gerektiğini söylemek için, art arda 12 ay boyunca menstruasyon olmamalıdır. Menopozun ilk belirtileri 40 ve 55 yaşları arasında düzensiz adet kanamasıdır. Sonra adet kanaması tamamen biter. 40 yaşından önce ortaya çıkan menopoza erken yumurtalık yetmezliği veya insanlar arasında iyi bilinen erken menopoz denir.

Menopoz Tedavisi Nedir?

Menopoz, tıbbi bir durum olmadığından tıbbi tedavi gerektirmez, ancak birçok kadın rahatsız edici belirtilerden kurtulmak ister.

Östrojen tedavisi, menopozla ilişkili sıcak basmaları gidermek için en etkili seçeneklerden biridir. Doktorlar genellikle belirtileri için mümkün olan en düşük östrojen dozunu reçete eder. Bazen progestin takviyesi de gereklidir. Sıcak basmaları gidermenin yanı sıra, hormon replasman tedavisi (HRT) kemik kaybını ve osteoporozu önlemeye yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, kişi menopozdan itibaren 5 yıl içinde başlarsa, düşük dozda östrojen kalp hastalığına karşı koruyabileceğini düşündürmektedir.

Menopoz Olan Bir Kadın Ne Yapmalı?

Sigara içmemeli.

Stresli zamanlarda uygun danışmanlık ve tedavi için bir Nöroloji uzmanına başvurmalı.

Doğru bir şekilde, protein ağırlıklı beslenmelidir. 

Yeterli bir şekilde uyumalı, uyku düzenini bozmamalıdır.

Menopoz Ne Kadar Sürer?

Menopoz belirtileri adet döneminizin bitiminden aylar hatta yıllar önce başlayabilir. Bazı kadınlar daha uzun dönemler geçirse de, bu belirtiler son adet döneminizden yaklaşık 4 yıl sonrasına kadar sürebilir.

Sigara ve Menapoz

Menopoz, kadınlar yaşlandıkça kaçınılmaz bir hastalıktır. Zaman geçtikçe, birçok menopoz semptomu ortadan kalkacaktır. Menopozu önlemek veya durdurmak için tıbbi bir yöntem yoktur, ancak her kadın iç saatine göre menopozu geciktirebilir. Menopoza girmemek için sağlıklı bir yaşam sürülmelidir. Sigara içmek kadın vücudunun östrojen salgılama yeteneğini azaltır ve yumurtalıkların doğal zamandan önce işlevini kaybetmesine neden olur, böylece kadınlar daha önce menopoza girerler.


Daha Fazla İçerik