Lohusa Dönemi Kaç Gün Sürer?

lohusa-donemi-kac-gun-surer

Lohusa Dönemi Kaç Gün Sürer?

Hamilelik sonrası metabolizmada ki ve genital sistemde ki oluşan değişimin kadının gebelikten önceki haline dönme süresi 6 haftadır. 6 haftalık yani 40 günlük lohusalık süreçte kadın hem hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak gebelik ve doğum ile gerçekleşen değişimleri yavaş yavaş geride bırakır.

Lohusalık, doğumdan sonra gebelik boyunca vücutta oluşan değişikliklerin gebelik öncesine döneme dönüştüğü süreçtir. Peki Lohusa Nedir? Lohusa Dönemi Kaç Gün Sürer? Lohusa Döneminde Anne Vücudunda Oluşan Değişiklikler Nelerdir? Lohusa Döneminde Anne Neler Yapmalıdır? Lohusa Döneminde Anneler Nasıl Beslenmelidir? Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir? Lohusa Depresyonu Nasıl Atlatılır? Lohusalıkta Cinsellik. İşte Lohusalık Dönemi ile ilgili tüm ayrıntılar…

Lohusa Nedir?

Lohusalık, doğumdan sonra gebelik boyunca vücutta oluşan değişikliklerin gebelik öncesine döneme dönüştüğü süreçtir.

Lohusa Dönemi Kaç Gün Sürer?

Hamilelik sonrası metabolizmada ki ve genital sistemde ki oluşan değişimin kadının gebelikten önceki haline dönme süresi 6 haftadır.  6 haftalık yani 40 günlük lohusalık süreçte kadın hem hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak gebelik ve doğum ile gerçekleşen değişimleri yavaş yavaş  geride bırakır.

Lohusa Döneminde Anne Vücudunda Oluşan Değişiklikler Nelerdir?

Lohusa döneminde anne vücudunda birçok değişiklik meydana gelmektedir. Bunlar;

Rahim: Gebelikte rahim plasenta, sıvılar gibi şeylerle birlikte yaklaşık olarak 1000 gr ağırlığındadır. Lohusalık döneminde yani doğumdan sonraki 6 hafta içinde, rahim 50-100 gr. ağırlığa kadar küçülür fakat gebelikten önceki halinden büyük olabilir.

Serviks (Rahim ağzı): Rahim ağzı gebelik öncesi ilk şeklini almamaktadır. Fakat gebelikten kısa bir zaman sonra normal halini alır. Doğumdan 1 hafta sonra gibi bir sürede rahim ağzı kapanmaktadır.

Vajina: Lohusalık döneminde vajinada küçülme görülür.

Yumurtalıklar: Yumurtalıkların eski haline dönmesi emziren kadınlar ile emzirmeyen kadınlar da farklı olmaktadır. Emziren kadınların yumurtalıklarında ki adet döngüsünün eski haline dönmesi 36 haftayı bulabilirken emzirmeyen kadınların yumurtalıkları doğumdan sonra 27 gün içinde eski halini alabilmektedir.

Göğüsler: Göğüslerde de değişikler yaşanır bu değişiklerin sebebi süt salgılanmasıyla ilgilidir.

Kanama

İdrar yolu iltihabı

Terleme olabilir

İdrar miktarında artış görülür.

Susuzluk hissi artar.

Açlık hissinde artış yaşanır.

Duygusal değişimler görülür.

Lohusa Döneminde Anne Neler Yapmalıdır?

Lohusalık dönemi 6 hafta sürmektedir. Bu 6 hafta bittikten sonra kadının üreme organları normale dönmektedir. Bu dönemde kadınlar bol bol dinlenmelidir. Dengeli beslenmeye özen göstermeli ve iyileşmek için moralini yüksek tutmalıdır. Lohusalık döneminde cinsel ilişki yaşamak doğru bir şey değildir. Bunun yanında, emziren anneler için adet görme süresi uzayabilir. Emzirmeyen anneler lohusalık dönemi yani doğumdan sonra 6 hafta bittikten sonra adet görmeye başlayabilir.

Lohusa Döneminde Anneler Nasıl Beslenmelidir?

Bu dönemde anneler her gün olabildiğince su tüketmelidirler. Tükettikleri su miktarı 3 litrenin altına düşmemelidir. Tüketilen su aynı zamanda anne sütünü de arttırmaktadır. 

Demir seviyesini yükseltmek için yeterli miktarda kuru yemiş tüketilmelidir.

Kuru meyveleri tüketmeye özen göstermelidirler. Kuru meyveler aynı zamanda kabızlığı da önlemektedir.

Hazır gıdalar, asitli içecekler ve hazır meyce suları kesinlikle tüketilmemelidir.

Tuz kullanımında iyotlu tuz tercih edilmelidir.

Sigar ve alkol tüketilmemelidir.

Pekmez tüketilmelidir.

Kalsiyum bakımından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi yiyecekleri her gün tüketmeye özen göstermeleri gerekmektedir.

Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Olaylara herkesten farklı tepkiler vermek,

Başa gelen her kötü şey için kendini suçlu tutmak,

Geleceğe umutla bakamamak,

Sorumlukların altında kalma hissi,

Ağlama isteği ve hep mutsuz olmak

Sevilmeme hissi

Kendine zarar verme düşüncesi

Lohusa Depresyonu Nasıl Atlatılır?

Anneler bu dönemde günlük işlerini bırakmamalıdırlar. Temizlik, yemek yapmak ve hobiler gibi alışkanlıkları bırakmamaları önemlidir.

Yakınlardan alınacak psikolojik destekler çok önemlidir.

Sosyalleşmelidirler.

Hamilelik zamanında yaşanılan zor günleri hatırlamamalı ve bütün odaklarını bebeklerine vermelidirler.

Güzel havalarda bebekleriyle beraber çıktıkları yürüyüşler pozitif bir enerji sağlayacaktır.

Bebekleriyle sık sık temas kurmalıdırlar.

Eşlerinden bu konuda yardım istemelidirler. Eşler ile geçen günler bu dönemi atlatmakta çok faydalı olacaktır.

Lohusalıkta Cinsellik

40 ila 50 günlük süreç geçtikten sonra eğer bir kanama da yoksa cinsel ilişkiyi serbest bırakırız. Normal doğum da yapılsa sezaryen de olsa bu süre aynıdır. Bu dönemde cinsel ilişkiye girerken korunmak gerekir. Belli başlı korunma yollarından biri bildiğiniz gibi doğum kontrol hapıdır. Ancak emziren anneler için bu haplar uygun değildir. Prezervatif, spiral ve doğum kontrol iğnesi gibi yöntemlere yönelebilinir. İlk birkaç ilişki deneyiminde bazı sıkıntılarla karşılaşılabilir. Dikişlerin açılması ve ağrı korkusu olabilir. Bebeğin uyanacağı telaşı ve eşinin kendisine karşı ilgisinin azalacağı kaygısı olabilir. Bunlar ilişkiye karşı geçici soğukluk yaratabilir. Ancak zamanla kendiliğinden düzelecektir.


Daha Fazla İçerik