Li-Fi Ne Demek?

li-fi-ne-demek

Li-Fi Ne Demek?

Li-Fi veya "Light Fidelity ", kablosuz veri iletimlerini çok yüksek hızlarda gerçekleştirebilen bir Görünür Işık İletişimi (VLC) sistemidir.

Günümüzde kablosuz bağlantı teknolojisi olarak kullanılan Wi-Fi Teknolojisinin yerini alması beklenen Li-Fi Teknolojisi üzerinde yapılan çalışmalar kablosuz ağ teknolojisine yeni bir boyut kazandırıyor. Peki Li-Fi Nedir? Li-Fi Ne Demek? Li-Fi ve Wifi Arasındaki Farklar Neler? Li-Fi Nasıl Çalışır? Li-Fi Hayatımıza Neler Katacak? İşte Li-Fi hakkındaki tüm detaylar…

Li-Fi Nedir?

Li-fi için birçok avantaj mevcut. Önemli avantajlarından birisi kapasite. Wifi ile kablosuz veri, elektromanyetik dalgalarla transfer edilir. Radyo dalgaları sınırlı olduğundan dolayı Wifi spektrumu da dolmak üzeredir. Ama Li-Fi ile potansiyel olarak neredeyse sınırsız kapasiteye sahip olabiliyoruz. Çünkü görünür ışık spektromu radyo dalgaları spektromundan 10.00 kat daha geniş. Bir diğer avantajı ise güvenlik. Wifi’nin diğer sistemleri etkileme tehlikesi var ve sinyallerin karışma ihtimali olan yerlerde kullanılamıyorken Li-Fi’de bu gibi tehlikeler yok.

Wifi’yi sollayacak gibi duran bu teknoloji tamamen Wifi’nin yerine alamayacak gibi görünüyor. Onun da bazı eksikleri var. Güneş ışığının Li-Fi sinyallerini bozabileceği gibi. İki teknolojinin de birbirini tamamlayarak ortak çalışabilmesi ile daha hızlı, etkili ve güvenli bir teknolojiye sahip olabiliriz. Çalışmalar hızla sürüyor. Gelecek, teknoloji için umut vaad ediyor.

Li-Fi Ne Demek?

Li-Fi veya "Light Fidelity ", kablosuz veri iletimlerini çok yüksek hızlarda gerçekleştirebilen bir Görünür Işık İletişimi (VLC) sistemidir.

Li-Fi ve Wifi Arasındaki Farklar Neler?

Wifi’ye kıyasla 100 kat hızlı veri aktarımı sağlayabilen bu teknoloji teorik olarak 224 Gpbs hızına kadar çıkabilecek. Veri aktarımı için radyo dalgaları değil görünür ışık tayfını kullanıyor. Bu özelliği ışık olmadığında çalışmayacağı için kullanışsız olduğunu düşündürse de Prof. Haas, ışığı görünmeyecek kadar düşük seviyeye indirdiğimizde hala veri transferinin mümkün olabileceğini söylüyor. Li-Fi için bir ışık kaynağı, bir internet bağlantısı ve bir foto detektör gerekiyor. Gözün göremeyeceği kadar hızlı yanıp sönen LED’ler kullanan sistem, mors alfabesine benzer şekilde sinyaller vererek çalışıyor.

Li-Fi Nasıl Çalışır?

Li-Fi teknolojisi de aynı Wifi’da olduğu gibi veriyi elektromanyetik bir şekilde transfer ediyor. Buradaki kilit nokta ise Wifi radyo dalgalarını kullanıyorken Li-Fi’ın görünen ışığı kullanması. Görünür Işık İletişim Sistemleri sınıfına giren bu yeni teknolojinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi için donanım olarak bir adet ışık alıcı foto-detektör ve bir de alınan sinyali işleyip aktarılabilir veriye çevirecek bir ekipmana ihtiyaç duyuluyor. LED lambaların yarı iletken olmaları sebebiyle gönderilen enerji insanoğlunun algılayamayacağı kadar kısa sürelerde azaltılabilir ve artırılabilir. Bu doğrultuda, LED lambada bulunacak olan sinyal işleme donanımı ile iletilebilir hâle gelen veriler, ışık ışınlarında yaşanacak olan küçük farklılıklar ile gönderilecek ve cihaz tarafında ise foto-detektör (fotodiyot) ile toplanacak.

Li-Fi Özellikleri Neler?

Yaşadığımız dünyada fazlasıyla meşgul olan radyo frekanslarını kullanmadığı için Li-Fi, Wifi’a göre 10.000 kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân tanıyor.

Tek dağıtıcı cihaz ile 100’den fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanıyarak Nesnelerin İnterneti’nin (IOT) hayata geçmesine ön ayak oluyor.

Veri iletişimini ve aynı zamanda aydınlatma görevini tek cihaz üzerinden yaparak 100 kat enerji tasarrufu sağlıyor.

Baş ağrısı, kanser ve dahası gibi Wifi’ın sebep olabileceği bütün sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Sıkı durun: Li-Fi teknolojisi ile saniyede 224 Gbps veri transfer hızına ulaşmak mümkün oluyor.

Daha Fazla İçerik