Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?

kurban-bayrami-tatili-kac-gun

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?

Henüz resmi bir açıklamanın olmadığına dikkat çekelim. Ancak Cuma günü başlayan kurban bayramı pazartesi akşamı son bulacak. Tatilin yalnızca 4 günlük bayram süresi ile kısıtlandırılacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki günlerde yetkililerden bir açıklama yapması bekleniyor.


Dini bayramımız Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, tüm vatandaşlar tatil süresi, kurbanlık kesimi,ev ziyaretleri gibi bayramına doğasına has tüm gelenekleri merak etmeye başladı. Bilindiği üzere tüm dünyayı etkisi altına alan ‘coronavirüs’ sebebiyle Ramazan Bayramı kutlanamamıştı. Hatta bayram süresi boyunca sokağa çıkma yasağı vardı ve bu nedenle aile ve akraba ziyaretlerinin hiçbirisi gerçekleştirilememişti. Bu bayramı da aynı şekilde yaşamak istemeyen vatandaşlar, bayram planı yapmadan önce yetkililerin açıklamalarına göz dikti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre; önümüzdeki Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı gibi kısıtlamalar olmayacak. Yazımızın devamında Kurban Bayramı 2020 hakkında merak ettiğiniz tüm detayları okuyabileceksiniz. İşte detaylar…

KURBAN BAYRAMI 2020 NE ZAMAN?

Dini bayramların ve kandillerin belirlendiği hicri takvime göre bu yıl Kurban Bayramı; 31 Temmuz 2020 Cuma gününe denk geliyor. Kurban Bayramı, her zaman dört gün olarak kutlanır. İlk ve ikinci gün, kurbanın kesimi ve dağıtımı ile ilgilenildiği için, geriye kalan diğer iki günde; eş dost, akraba ve komşu ziyaretleri için ayrılmakta.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN SÜRECEK?

Henüz resmi bir açıklamanın olmadığına dikkat çekelim. Ancak Cuma günü başlayan kurban bayramı pazartesi akşamı son bulacak. Tatilin yalnızca 4 günlük bayram süresi ile kısıtlandırılacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki günlerde yetkililerden bir açıklama yapması bekleniyor.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

İslam coğrafyası tarafından her yıl kutlanan bir dinin bayramdır. Hicri Takvimde yer alan Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren 4 gün ile sınırlı olmak üzere kutlanan bayramdır. İnanışa göre ;İslam dini mensuplarının Allah’ın rızasını ve takdirini kazanmak amacıyla helal kılınan bir hayvanı kesmesi ve etini yoksullara dağıtması gerekmektedir. Zenginlerin fakirlere yardım etmesini sağlayan, kardeşlik ve barış kavramlarının daha çok anlam kazandığı bir bayramdır.

KURBAN BAYRAMI GELENEKLERİ NELERDİR?

Türklerin İslamiyet’i kabul ettiğinden bu yana, her yıl kutlanan dini bayramların bir takım gelenek görenek ve adetleri beraberinde getirdi. İslam coğrafyasının her bir kanalında, farklı farklı adetler süregelse de bizdeki bayram geleneklerinden bahsedelim. Bayram öncesinde, bayramın gelişine hürmeten evler, dükkanlar, camiler temizlenir. Bayramda misafirlere ikram edilmek üzere; çeşit çeşit çikolata ve bayram şekerleri alınır. Bayramda temiz ve mümkünse yeni giyinmek sünnet kabul edildiğinden, bayramlık kıyafet alışverişine çıkılır. Evin küçük çocuklarına ‘arefe suyu’ denilen duş aldırılır. Hatta bu duşun çocukların boyunu bir arpa boyu uzattığına inanılır. Bayramın değişmez ve altın kurallarından biri de sabah çok erken kalkılıp Bayram Namazına gidilmesidir. Erkeklerin katıldığı bayram namazı dönüşünde kahvaltılar yapılır ve kurbanlık kesimi için belirlenen mekanda diğer ortaklarla buluşulur.Kurban kesimi bittikten sonra, diğer ortaklardan helallik istenir ve et dağıtımı fakir fukaraya yapılır. Etle ilgili tüm işlemler bittikten sonra evlere akraba ziyaretinde bulunmaya gidilir.Sıla-i rahim adı verilen akraba ziyaretleri bayramda daha bir kıymetlidir ve yapılması gerekir.

KURBAN BAYRAMINDA OKUNACAK DUALAR

‘Kul hüvellehü ehad. Allahüssamed. Lem yelid ve lem yuled. Ve lem yekün lehu küfüven ehad ‘  olarak Arapça okunuşu olan duayı,bayramda yüzlerce kez okuyabilirsiniz.

Türkçe anlamı: ‘ De ki; O Allah bir ve tektir. Allah eksiksiz, sameddir. Doğurmamış ve doğrulmamıştır. O’na denk yoktur.



Daha Fazla İçerik