Kızkalesi

Kızkalesi, Mersin ilimizin Erdemli ilçesinde bulunmaktadır.

kizkalesi
Yayınlanma Tarihi : 2020-07-09 15:55:06

Kızkalesi, Mersin ilimizin Erdemli ilçesinde bulunan önemli bir turizm merkezidir. Peki Kızkalesi Nerededir? Kızkalesi’nin Özellikleri Nelerdir? Kızkalesi Efsanesi Nedir? Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir? Kızkalesi’ne Giriş Ücretli Midir? İşte Kızkalesi hakkındaki tüm detaylar…

Kızkalesi Nerededir?

Kızkalesi, Mersin ilimizin Erdemli ilçesinde bulunmaktadır. 

Kızkalesi Özellikleri Nelerdir?

Deniz Kalesi olarak da bilinen Kızkalesi, adını da verdiği sahilindeki küçük bir adacığın üzerine kurulmuştur. Kıyıya uzaklığı yaklaşık 600 metredir. Kızkalesi’nde bulunan bir yazıta göre kale, 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmıştır. 1361’de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiştir. Strabon, Roma Dönemi’nde korsanların kaleyi barınak olarak kullandıklarından bahsedilmektedir. 

Kale Bizans ve Ermeniler tarafından karadaki kale kadar önemsenmiştir. Kalenin girişi kuzeydedir. Burada devşirme malzeme kullanılmıştır. Yine zaman zaman moloz taşların kullanıldığı yerler büyük bir olasılıkla Lusignanlar Dönemi'ne ait olmalıdır. 192 metre uzunluğundaki mazgal delikleri açılmış kale suru üzerine üçgen, dörtgen ve yuvarlak biçiminde 8 burç oturtulmuştur. Batıdaki sur boyunca uzanan iyi korunmuş bir galeri ile buradan denize açılan bir kapı bulunmaktadır.

Kızkalesi’ne Nasıl Gidilir?

Mersin'in 60 kilometre güneybatısında Kızkalesi Beldesi'nde yeralan Kızkalesi'ne şehir içi ulaşım araçları ile gidilebilir.

Kızkalesi İsmini Nereden Almıştır?

1104 yılında Bizanslılar tarafından yapılan Kızkalesi’ne Helenistik Çağ’da Krambusa adı verilmekteydi. Küçük bir ada üzerinde olan Kızkalesi’nin halk arasında çok iyi bilinen güzel bir söylencesi vardı. Korykos’ta yaşayan krallardan biri, bir kız çocuğunun olması için gece gündüz tanrıya dualar edermiş. Sonunda dileği kabul olmuş ve güzeller güzeli dillere destan bir kızı olmuş. Kralın kızı büyüdükçe daha da güzelleşiyormuş. Güzel olduğu kadar da yardımseverliği ve hoşgörüsüyle herkesin olduğu kadar tanrıların da hayranlığını ve sevgisini kazanmış. Bir gün Korykos kentine bir bilici gelir. Kral onu saraya davet eder. Yaşlı kral kızının geleceğini öğrenmek ister. Bilici kıza bir bakar ve bakınca irkilir, korkar fakat krala tek kelime bir şey söylemez. Kral biliciyi zorlayınca, “Kralım, güzel kızınızı bir yılan sokacak ve kızınız ölecek. Bu yazgıyı kimse bozamayacak, siz de engel olamayacaksınız” der. Kral kızına bundan söz etmez fakat üzüntüyle derin düşüncelere dalar. Sonunda Korykos Kalesi karşısında kıyıya yakın küçük bir adacık üzerine aktaşlardan bir kale yaptırır. 

Hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatır. Olan bitenden bi’ haber olan kız, çok üzülmekte ve günden güne eriyip gitmektedir. Kızın canı bir gün altın sarısı “Tarsus Beyazı” üzümü ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan onu sokar ve öldürür. Kralın bütün önlemleri ve korumacı tutumu kadere engel olamaz.

Kızkalesi’ne Giriş Ücretli Midir?

Kızkalesi ülkenin tarihi değerlerinden birisi olduğu için müzelere bağlıdır. Giriş ücreti olarak 10₺ belirlenmiştir.


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik