Kız Kulesi, M.Ö. 5. yüzyılda Yunanlar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar sahiline yakın bir noktaya yapılmıştır. Peki Kız Kulesi Nerededir? Kız Kulesi Tarihçesi Nasıldır? Kız Kulesi Kaç Yılında İnşa Edilmiştir? Kız Kulesi Efsanesi Nedir? Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir? Kız Kulesi’ne Giriş Ücreti. İşte Kız Kulesi hakkındaki tüm detaylar…
Kız Kulesi Nerededir?
Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.
Kız Kulesi Tarihçesi Nasıldır?
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif etmektedir: Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 (seksen) arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan kapısı vardır.
Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları II. Mehmed devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmud'un, Hattat Rasim’in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç vardır.
İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir. Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır.
Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine (o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir. Antik Çağ'da Arkla (küçük kale) ve Damialis (dana yavrusu) adları ile anılan kule, bir ara da "Tour de Leandros" (Leandros'un kulesi) ismi ile ün yapmıştır. Şimdi ise Kız Kulesi ismi ile bütünleşmiş ve bu ismi ile anılmaktadır
Kız Kulesi Kaç Yılında İnşa Edilmiştir?
Yüzyıllar sonra Byzantion, Konstantinopolis olduktan sonra buraya ilk kule dikilir. Romalı tarihçilere göre bu ilk kuleyi yaptıran kişi, Roma tarihinde önemli bir hanedanlık olan Komnesos hanedanında, İmparator Manuel Komnesostur. Bazı kaynaklara göre kulenin yapım tarihi 1110 olarak geçmektedir. Fakat bu Aleksios Komnesos dönemine denk gelir ki onun dönemini anlatan tarihçiler Kız Kulesi’nden hiç bahsetmemektedirler. Kız kulesi kayalıkların üzerinde durmaktadır. Bu kayalıklar zamanında Asya Kıtası sahillerine bağlıymış ve anlatılanlara göre doğa şartları ve dalgalar bu kayaları zamanla karadan koparmış.
Kız Kulesi Efsanesi Nedir?
Kız Kulesi hakkında birçok efsane bulunmaktadır. En çok bilineni ise Sepetteki Zehirli Yılan Efsanesi’dir.
“Kalede cariyeler ile birlikte Selçuklu Sultanı’nın güzeller güzeli biricik kızı yaşıyormuş. Sultan rüyasında, bir rivayete göre falında biricik kızının yılan tarafından sokulması sonucu öldüğünü görmektedir. Kaleyi bu yüzden yaptırdığı söylenir. Rüyasından çok etkilenen kral, kaleye yılan girmesin diye süt ve su tedarikini beton borular yardımıyla yaptırmıştır.
Bu şekilde uzun bir süre yaşamlarına devam etmişler. Yıllar yılları kovalamış ve bir gün Sultan ateşli bir rahatsızlığa yakalanmış. Ülkenin en iyi hekimleri Sultanı iyi etmek için seferber olmuşlar. Sultan eski sağlığına kavuşunca pek çok yerden armağanlar yollanmış. Yollanan hediyeler arasında bir üzüm sepeti içerisinde saklı bir yılan, o gece sepetinden çıkıp sultanı zehirleyerek öldürmüştür.”
Kız Kulesi’ne Nasıl Gidilir?
Kız Kulesi’ne gitmek için Üsküdar sahilinde yer alan Salacak veya Kabataş sahilinden kalkan tekneleri kullanabilirsiniz.
Kız Kulesi’ne Giriş Ücreti
Kız Kulesi’ne giriş ücreti 2020 yılı itibariyle tam bilet 30₺ öğrenci bileti ise 15₺ olarak belirlenmiştir.