Kıdem Tazminatı

kidem-tazminati

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, bir işçinin çalıştığı yıl sayısınca işine son verilmesi durumlarında işten ayrılırken aldığı brüt bir maaştır. Evlilik, askerlik gibi hallerin bulunması da kıdem tazminatı almaya hak doğurur. Yani özetle kendi isteğiyle işten ayrılan bir işçiye de bu ödemenin yapılması gerekmektedir. Küçük bir örnekle, bir işçi çalıştığı bir kuruma 5 yıl kadar bir emek sarf etmişse bu işçi 5 aylık maaşını brüt olarak toplu bir şekilde almaya hak kazanır. Bu noktada sigortalı olmak gerektiğini hatırlatmak da yarar var. Sigortanız olduğu takdirde devlet kıdem tazminatı hakkınızı güvence altına almış olur. Tazminat belirli bir süre hizmet sağlayan işçinin hakkını bu şekilde koruma altına almış olur. Ayrıca bir diğer husus ise şu yönde; alacağınız tazminat, son aldığınız maaş üzerinden hesaplanmak zorundadır.

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR? (MEVCUT ŞARTLAR BAZ ALINMIŞTIR.)

-İşçi aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmak zorundadır.

-İşveren tarafından,işçinin,herhangi bir şekilde ahlak kurallarını ve iyi niyeti ihlal etmemesine rağmen iş akdine son verilmesi. ( Yeterli gerekçe gösterilmemesi)

-İş yerinde işçiden kaynaklanmayan iş durması

-Askerlik nedeniyle işten ayrılma talebinde bulunma

-Evlilik

-İşçinin ölmesi halinde kıdem tazminatı almaya hak doğacaktır.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

2020 yılında kıdem tazminatı ocak-temmuz ve temmuz-aralık ayları olmak üzere iki kez değişiyor. Bu yıl işçilerin alacağı kıdem tazminatı miktarı geçen yıla oranla yüzde 5.49 oranında artmış durumda. Bir çalışana çalıştığı her yıl için aldığı ücret kadar tazminat ödemek durumunda kalıyor işveren. Az öncede bahsettiğimiz üzere ayda 3 bin tl aldığınızı varsayarsak ve bu iş yerinde 3 yıl çalışmış olsanız, yapacağınız hesap üç çarpı üçten toplam dokuz bin tl kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız. Ara dönemlerde aldığınız yakacak, yiyecek prim gibi ekstra ödemelerde bu hesaba dahil edilmek zorundadır. Bu ödemeler giydirilmiş ödemeler denmektedir. Bu alacağınız tazminat tutarı üzerinden ise yalnızca devlete ödenecek miktarı atlamamak gerekiyor. Damga vergisi adı altında bine 7.59’luk damga vergisi devlet tarafından sizden tahsil edilecektir.

KIDEM TAZMİNATI 2020 ŞARTLARI NELERDİR?

Kıdem tazminatından yararlanmak isteyenlerin bilmesi gereken şartlar şu şekildedir:

-İşe başladığınız zaman anlaştığınız şartların, işin ilerleyen dönemlerinde bozulması( sözleşmeye uyulmaması)

-Sigortanızın eksik ya da gününde yatırılmıyor oluşu

-Çalışma şartlarınızın sözleşmenizdeki maddelerden bağımsız bir hale geldiğini fark ediyorsanız

-Soyadı değişen kadınların(evlilik sebebiyle) işten ayrılması

-Emeklilik için prim gününüzü doldurmuşsanız

-Son olarak iş yeriniz mevcut ikametinden ayrılmış ve ya iflasını ilan etmişse kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız.

KIDEM TAZMİNATI KALDIRILDI MI?

Gündemi en çok meşgul eden konular arasında kıdem tazminatının kaldırılması yer alıyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda bazı açıklamalarda bulundu. Kıdem tazminatı hususunda hem işçiyi hem işvereni huzursuz eden ve anlaşmazlıkların doğduğu bu sistem hakkında yeni bir düzenleme getirileceğine dikkat çekti. Şu anda net bir açıklama yapılmış değil ancak tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında bir takım söylentiler mevcut. İlerleyen dönemlerde yapılacak açıklamalar, kafa karışıklığının giderilmesine yardım olacaktır.


Daha Fazla İçerik