Kandilli Rasathanesi Nedir?

kandilli-rasathanesi-nedir

Kandilli Rasathanesi Nedir?

Ülkemizde deprem olduğunda, deprem bilgileri için ilk baktığımız yer Kandilli Rasathanesi'dir. Depremin şiddeti ve bölgesi hakkında bilgi veren kurumdur.

Ülkemizin kaderi depremlerdir. Peki, ülkemizde deprem olduğunda deprem bilgiler için ilk baktığımız Kandilli Rasathanesi ne zaman kurulmuştur? Kim Kurmuştur? Nerededir? Gelin birlikte Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün hakkındaki bilgilere bakalım…

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Nerededir?

Kandilli Rasathanesi, İstanbul’un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinin Kandilli Mahallesi’nde, Boğaz’a bakan bir tepenin üzerindedir.

Kandilli Rasathanesi Ne Zaman Kuruldu?

Kandilli Rasathanesi, 1868 yılında Rasathane-i Amire adıyla kuruldu. Rasathane’nin ilk müdürü Fransız Aristide Coumbaty’dir. İlk müdürünün Fransız olmasının sebebi ise Fransız Hükümeti’nin rasathanenin kuruluşunu desteklemesinden dolayıdır.  İlk olarak bu rasathane Pera’ da 74 metre yüksekliğindeki bir tepeye kuruldu. 31 Mart Vakası sırasında tahrip edilen rasathane Maçka’ya taşındı. 1911 yılında Matematikçi olan Fatih Gökmen tarafından halen bulunduğu yer olan Kandilli ’ye taşınmıştır. 1982 yılına kadar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan Rasathane, 1982 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne devredildi. Daha sonra 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı yasayla kanunlaşan 41 sayılı kararnameyle; üniversite bünyesinde; Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü adını aldı. Bu enstitüsü,  araştırma ve uygulama çalışmalarını deprem mühendisliği, jeodezi ve jeofizik olarak üç anabilim dalını tek bünyede toplayan ilk kuruluş olma özelliği kazandı. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü bu çerçevede Türkiye’nin her bölgesinde yeni deprem istasyonları kurmakta ve Türkiye deprem şebekesini sürekli geliştirmektedir. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, aynı zamanda milletlerarası iş birliği çerçevesinde nükleer patlamaları denetleyen bir kuruluş olup bu konuyla ilgili ulusal veri merkezi görevini de yürütmektedir.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Bölümleri Nelerdir?

Deprem mühendisliği

Jeodezi

Jeofizik

Astronomi

Jeomanyetizma

Meteoroloji

Optik

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün Diğer Tesisleri Nelerdir?

Kandilli Deprem Müzesi

Ulusal Deprem İzleme Merkezi

Manyetik İzleme İstasyonu

Jeodezi ve Manyetik İzleme İstasyonu

Afete Hazırlık Eğitim Birimi

Güneş Kulesi

Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü

Telekomünikasyon ve Bilişim Araştırma Merkezi

Ülkemizde Yaşanan Son Depremler Nasıl Öğrenilir?

Ülkemizde yaşanan son depremleri öğrenmek için http://www.koeri.boun.edu.tr sitesine girmeniz yeterli olacaktır.


Daha Fazla İçerik