Uçuk Belirtileri Nelerdir?

ucuk-belirtileri-nelerdir

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk çıkmadan hemen önce görülen uyarı işaretleri şunları içerir:
• Dudak veya etrafındaki deride kaşınma,
• Yanma, ağrı,
• Karıncalanma
Kabarcıklar görünmeden önce ise şu şikâyetler görülebilir:
• Boğaz ağrısı
• Ateş
• Yorgunluk
• Kas ağrıları
• Baş ağrısı
• Boyun lenf bezlerinde şişlik
• Yutma sırasında ağrı
• Sinirlilik
Uçuğa bağlı içi sıvı dolu kabarcıklar veya kızarıklık; dudaklar, diş etleri, ağız içi veya boğazda görülebilir. Kabarcıklar kümeler halinde aniden ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kısa bir süre sonra patlar ve açık yaraya dönüşür. Yara, kırmızı bir taban üzerinde küçük, sığ, gri ülserler şekilde görülür. Birkaç gün sonra kabuklanmaya başlar ve daha kuru ve sarı görünür. Ağız içi yaralar ise ağrılıdır ve ağrı başlangıçta en şiddetlidir. Ağrı nedeniyle yeme ve içme zorlaşır.

Uçuk genelde dudak, burun ve çevresinde görülen acılı ve sancılı bir yaradır. Peki Uçuk Nedir? Uçuk Neden Çıkar? Uçuk Belirtileri Nelerdir? İlaçsız Uçuk Nasıl Geçer? Uçuk İzi Nasıl Geçer? İşte Uçuk hakkındaki tüm detaylar…

Uçuk Nedir?

Uçuk, herpes simpleks virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan ve dudak, ağız veya diş etinde yaralar ile ortaya çıkan bir mikrobik enfeksiyondur. Tıp literatüründe oral herpes ya da herpes labialis olarak da isimlendirilir.

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk, viral kaynaklı bir cilt enfeksiyonudur. “Uçuk neden olur” sorusunun cevabı kısaca herpes simpleks tip 1 virüsü (HSV-1) dür. HSV-2 virüsü ise daha sık olarak genital bölgede yaralara neden olur. Bununla birlikte her iki tip virüs de ağız ve genital bölgeye bulaşabilir. Çoğu insan 20 yaşına kadar HSV-1 virüsü ile enfekte olur.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk çıkmadan hemen önce görülen uyarı işaretleri şunları içerir:

Dudak veya etrafındaki deride kaşınma,

Yanma, ağrı,

Karıncalanma

Kabarcıklar görünmeden önce ise şu şikâyetler görülebilir:

Boğaz ağrısı

Ateş

Yorgunluk

Kas ağrıları

Baş ağrısı

Boyun lenf bezlerinde şişlik

Yutma sırasında ağrı

Sinirlilik

Uçuğa bağlı içi sıvı dolu kabarcıklar veya kızarıklık; dudaklar, diş etleri, ağız içi veya boğazda görülebilir. Kabarcıklar kümeler halinde aniden ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kısa bir süre sonra patlar ve açık yaraya dönüşür. Yara, kırmızı bir taban üzerinde küçük, sığ, gri ülserler şekilde görülür.  Birkaç gün sonra kabuklanmaya başlar ve daha kuru ve sarı görünür. Ağız içi yaralar ise ağrılıdır ve ağrı başlangıçta en şiddetlidir. Ağrı nedeniyle yeme ve içme zorlaşır.

İlaçsız Uçuk Nasıl Geçer?

Siyah Çay

Eğer uçuk çıkardıysanız, uçuğun üzerine bir siyah çay poşeti koyun ve bir kaç dakika boyunca nazikçe ovalayın. Bu, ağrıyı azaltacak ve kabarıklığın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Sarımsak

Sarımsağın çok sayıda virüsle savaşmasına yardımcı olan mikrop öldürücü özelliği oldukça iyi bilinmektedir. Bir diş sarımsağı yarıya kesin ve doğrudan uçuğun üzerine yerleştirin.

Süt

Daha önce de belirttiğimiz gibi, süt lizin denilen ve uçuğun iyileşmesini hızlandıran bir amino asit içerir. Bir parça pamuğu süte batırın ve doğrudan uçuğun üzerine uygulayın. Bu tedavi en çok, uçuk ilk çıkmaya başladığında işe yarar.

Domates ve Aloe Vera

Günlük temizlik için uçuklu bölgeye bir kaç damla domates suyunun ardından aloe vera uygulayın. Aloe, cildimiz için yararlı olan pek çok bileşen içerir ve uçukların hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olur. 

Misket Limonu

Misket limonu, uçukla savaşmaya yardımcı olacak antibakteriyel ve antiviral özellikler taşır. Bu özelliklerden yararlanmak için tek yapmanız gereken günde üç kez, doğrudan uçuğun üzerine bir kaç damla damlatmanızdır.

Bal ve Sirke

Bal da sirke de uçukla savaşmaya yardımcı olacak antiviral özellik taşır. Bir yemek kaşığı balı biraz sirkeyle karıştırıp bir parça pamuk yardımıyla doğrudan uçuğun üzerine uygulayın.

Uçuk İzi Nasıl Geçer?

Ballı lavanta kremi

Bal ve lavanta antiseptik özelliklerinin yanına cilt yenilenmesini sağlar. Küçük bir kap içerisinde bir tatlı kaşığı zeytinyağını ısıtın. İçine bir tutam lavanta yaprağı ya da bir kaşık lavanta yağını ekleyin. Bal ile krem kıvamına gelene kadar karıştırın. Soğuduktan sonra uçuk izine sürün. Gün içinde birden fazla defa uygulanabilir. 

Ballı kahve kremi

Türk kahvesini şekersiz ve koyu kıvamlı pişirerek telvesine krem kıvamına gelene kadar bal ekliyoruz. Soğuduktan sonra telveyi uçuk izi olan bölgelere hafifçe sürüyoruz. En iyi sonuç için günde en az iki defa uygulayabilirsiniz. 

Armutlu çay kremi

İhtiyacınız olan malzemeler çay ağacı yağı ve yarım armuttur. Bir tatlı kaşığı çay ağacı yağını hafifçe ısıtarak içine krem kıvamına gelecek kadar armut rendesi ekleyin ve lezyonların olduğu bölgeye sürün, uçuk izini iyileştirirken virüsün neden olduğu yangıya iyi gelir.


Daha Fazla İçerik