Bir bebek sahibi olmaya hazırlanmak zaten başlı başına stresli bir durumken, bir de Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve COVID-19 adıyla bilinen Korona Virüs’ün neden olduğu salgın hastalık, bu stresin daha da artmasına neden olabilir. Peki Hamilelikte Korona Nedir? Hamile Kadınlarda Pozitif Test Sonucu Neden Daha Az? Hamilelikte Korona’dan Nasıl Korunulur? Emzirme Döneminde Korona’dan Nasıl Korunulur? Anne Karnındaki Bebeğe Korona Bulaşır Mı? Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır? Çinli Kadınların Korona Virüs Deneyimler. İşte Hamilelikte Korona hakkındaki tüm detaylar…
Hamilelikte Korona Olmak
Yakın bir tarihte, İngiltere’de COVID-19 testi pozitif çıkan bir anne adayının doğumdan sonra bebeğine yapılan testin de pozitif çıkması, akıllara pek çok soru getirse de, bebeğin anne karnında mı yoksa doğumdan sonra mı enfekte olduğu tam olarak bilinmiyor. Bilgiler, bebeğin iyi olduğu ve anne adayının tedavi edildiği yönünde.
Hamile Kadınlarda Korona Neden Daha Az?
Hamileler, genellikle virüslere karşı daha duyarlıdır. Bu dönemde, bağışıklık sisteminin zayıflaması daha fazla oksijen ihtiyacına neden olur. Ancak, söz konusu Korona Virüs olduğunda, durumun böyle olmadığı görülüyor. Korona Virüs tespit edilen 147 hamile kadında yapılan analizde, yalnızca %8 oranında ciddi hastalık belirtileri görüldü ve yalnızca %1’inin durumunun kritik olduğu tespit edildi. Bu oranlar, genel hastalık oranına göre daha düşüktür.
Hamilelikte Korona’dan Nasıl Korunulur?
• Öksürürken ve hapşırırken mendil kullanma ya da dirsek içini kullanma,
• Hasta olan insanlarla temastan kaçınma,
• Hastaları ziyarete gitmekten kaçınma
• Elleri sık sık su ve sabun ile yıkama, dezenfektan kullanma
• Kalabalık gruplar ve toplantılardan kaçınma
• Mecbur kalınmadıkça yurtdışı seyahatlerinden kaçınmak ve seyahatten gelindiğinde kendini toplumdan izole etmek.
Anne Karnındaki Bebeğe Korona Bulaşır Mı?
Annenin karnında bebeği koruyan plasenta, son derece etkili bir filtreleme sistemine sahiptir. Bebekleri dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumada oldukça başarılıdır. Bu konuda, Zika virüsü bir istisna olsa da, COVID-19 konusunda gebelikte artan komplikasyonlara dair herhangi bir kanıt yoktur.
Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Doğumdan sonra bebeğiniz için olası riskler hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Doğum sonrasında, bebeğinizle birlikte izole bir odada kalmanız gerekecektir. Bu sürede, ellerinizi düzgün bir şekilde, sık sık su ve sabunla ya da alkolle ovuşturmanız önemlidir. Bunu, bebeğinize her temas etmeden önce ve sonra tekrarlamalısınız.
Çinli Kadınların Korona Virüs Deneyimler
Bugüne kadar, Korona Virüs hakkında bilinenlerin büyük bir bölümü Çin’deki vakalardan geldi. Konuyla ilgili olarak, Çin’deki 9 yeni anne olan kadını içeren bir çalışma yapıldı. Kadınların hepsi bebeğini sezaryen ile dünyaya getirdi ve hem anneleri hem de bebekleri iyileşti. Çalışma kapsamında, bebeklerin hiçbirinde test sonucu pozitif çıkmadı. Anne sütünde de virüs olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunamadı.