Halı silme ile ilgili merak edilenler arasında halı neyle silinir sorusu da yer alıyor. Evlerimizin dekorasyonunun başlıca öğelerinden olan halıların temiz olması hepimizin isteğidir. Günlük kullanımda kirlenme ihtimali yüksek olan halılara tozdan, lekelerden ve akarlardan dolayı sık sık silinmek ister. Peki Halı Neyle Silinir? Halı Silmenin Püf Noktaları Nelerdir? Halı Temizleme Suyuna Ne Konur? İşte Halı Neyle Silinir hakkındaki tüm detaylar…
Halı Neyle Silinir?
Halı temizliği için farklı temizlik malzemelerinden yararlanabilirsiniz. Halı temizliğinde hazır kimyasal ürünlerden yararlanabilirsiniz. Hemen hemen her market ya da temizlik ürünü satan yerde bulunan bu kimyasal ürünler, zaman zaman halıların zarar görmesine neden olabiliyor. Renk ağarması, aşınma, yıpranma gibi nedenleri olan kimyasal maddelerin yerine daha doğal çözüm arayanlar evdeki malzemelerden kendileri halı temizleyicilerini hazırlayabilir.
• Bira
Çay veya kahve lekeleriyle mücadele etmede en etkili yöntem biradır. Leke üzerine uygulayın ve yumuşak bir bezle dairesel hareketlerle silin.
• Amonyak
Amonyak halıdaki yağ lekeleri başta olmak üzere boya ve mürekkep lekeleri de dahil bir çok lekeyi çıkaran etkili bir temizleyicidir. Uygularken su ile inceltmeniz halıya zarar vermesini önleyecektir. Amonyağı halıda genel silme işlemi yapacaksanız temizlik suyuna bir çorba kaşığı kadar ekleyerek de kullanabilirsiniz.
• Beyaz Sirke
Beyaz sirke ile özellikle meyve ve meşrubat lekelerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Leke üzerine bir fincan beyaz sirke, 2 fincan su ve bir çorba kaşığı bulaşık deterjanı ile hazırladığınız solüsyonu uygulayabilirsiniz. Yumuşak bezler ile halınızı silmeniz yeterli olacaktır.
• Mısır Nişastası
Zorlu yağ lekelerini ve taze mürekkep lekelerini çıkarmada en etkili yöntem mısır nişastasıdır. Lekeler üzerine serpin ve yarım saat bekletin. Ardından sirkeli su ile halınızı silin ve lekelerden kurtulun.
• Boraks
Boraks özellikle sirke ile kullanıldığında etkin bir temizleyicidir. Lekeler üzerine boraks tozu serpin ve vakumlayarak temizleyin. Ardından sirkeli ve bulaşık deterjanlı su ile halınızı silin. Lekeleri yok olduğuna tanık olacaksınız.
Halı Silmenin Püf Noktaları Nelerdir?
• Halı silme işleminden önce elektrik süpürgesiyle süpürmek yüzeysel tozların ve dökülen saçların gitmesini, bu sayede silindiğinde daha temiz olmasını sağlar.
• Mayi sabunu olarak da bilinen Arap sabunu, beyaz sabunun yanı sıra halılar neyle silinir sorusunun en iyi cevaplarındandır. Arap sabununun kokusunu sevmiyorsanız içine kokulu deterjan ilave edebilirsiniz.
• Halılar silinirken kimyasal deterjan kullanıyorsanız mutlaka eldiven takın.
• Halı silmek için yumuşak bez ve sıcak su uygundur. Kimi hanımlar banyo lifiyle de halı silme işi yaparlar.
• Halılarınızı silerken kimyasal deterjanlardan uzak durmaya çalışın. Bu sayede hem daha sağlıklı, hem de halının ömrünü uzatan bir temizlik yapmış olursunuz.
• Halılar silinirken çok fazla ıslatılmaz. Çok ıslatılan halının kuruması zor olur ve küf oluşabilir.
• Halı silme suyunuza bir miktar beyaz sirke katarak halının daha temiz ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.
Halı Temizleme Suyuna Ne Konur?
Arap sabunu kullanabilirsiniz. Bir miktar arap sabununu sıcak suda köpürtün. Bu suyla halınızı silin. Ardından sirkeli suya batırdığınız bezle halınızın yüzeyini yavaşça silin. Bu yöntemle halınızı temizleyebilirsiniz.
Halı silme suyuna sirke de koyabilirsiniz. Bir kovanın içine koyulan suyun içine biraz sirke damlatın. Sirkenin fazla kaçmaması çok önemlidir. Ardından bez ya da fırça yardımı ile halıyı silin. Silme işlemi bittikten sonra mutlaka su ile durulama yapılmalıdır. Halının parlaması için halı silme suyuna karbonat koyabilirsiniz. 1 kova suyun içine 1 su bardağı karbonat ekleyin. Hazırladığınız bu karışım ile halının yüzeyini iyice silin. Bu uygulama hem temizliğin yapılmasına hem de halının parlaklık kazanmasına olanak sağlar.