Formasyon Nedir?

formasyon-nedir

Formasyon Nedir?

Formasyon, Eğitim Fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmeleri için almaları gereken sertifikalı eğitim olarak tanımlanabilmektedir. Asıl adı pedagojik formasyondur.

Formasyon, Eğitim Fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmek için almaları gereken eğitime verilen isimdir.  Peki Formasyon Nedir? Formasyon Kelimesinin Anlamı Nedir?  Formasyona Nasıl Başvurulur? Formasyon Nasıl Alınır? Kimler Formasyon Alabilir? Formasyon Ne Kadar Sürede Alınır? Formasyon Ne İşe Yarar? İşte Formasyon hakkındaki tüm detaylar…

Formasyon Nedir?

Formasyon, Eğitim Fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmeleri için almaları gereken sertifikalı eğitim olarak tanımlanabilmektedir. Asıl adı pedagojik formasyondur. 

Formasyon Kelimesinin Anlamı Nedir?

TDK’da yer alan bilgiye göre formasyonun kelime anlamı biçimlenme ve yetişim olarak tanımlanmaktadır.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon alabilmek için öncelikle MEB tarafından belirlenmiş olan bölümlerden birisinin mezunu olmanız gerekmektedir. Yani her mezun formasyon alamamaktadır. Pedagojik formasyon eğitimi yalnızca YÖK tarafından belirlenmiş olan üniversitelerde verilmektedir. Her üniversitede formasyon eğitimi alınmamaktadır. Formasyon verilen üniversitelerde formasyon öncesi formasyona kabul edilebilecekleri kontenjanı belirtmektedirler. YÖK tarafından belirlenen listeye göre üniversiteler hangi bölümden kaç kişi alınacağına karar vermektedir. Yani üniversite istediği kadar öğrenci alabilmektedir. Aynı zamanda öğrenci alacakları bölümler de değişkenlik gösterebilmektedir. 

Kimler Formasyon Alabilir?

Üniversiteler tarafından genelde istenen belgeler şunlardır:

Başvuru Dilekçesi

Öğrenci veyahut Mezuniyet Belgesi

Onaylı Lisans Not Durum Belgesi

2 Fotoğraf

Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

Öğrenim Ücretinin Ödendiğine Dair Banka Dekontu

Formasyona Nasıl Başvurulur?

Formasyon ilanları üniversitelerin genel olarak güz, bahar ve yaz dönemlerinde açılır. Açılan ilanlar hem üniversitenin ana sayfasındaki duyurular bölümünde  hem de formasyon biriminin sitesinde paylaşılmaktadır. Bu ilanlar başvuru tarihleri arasında online olarak başvuru almaktadır. Çünkü başvuruları tüm ilke çapından aldıkları için online başvuru sonrası asil listeler açıklanır ve kazananlar gelip ücretlerini yatırıp gerekli evraklar ile birlikte formasyon birimine başvurulmaktadır. Başvurunun online yapılması sırasında sizden istenen bilgileri girmeniz ve daha güvenli bir kayıt oluşması için bu işlemi mobil platform yerine masaüstü bir bilgisayardan İnternete bağlanarak yapmanız daha doğru olacaktır. Kaydınız başarı ile yapılmıştır ifadesini gördükten sonra mutlaka ekranın bir çıktısını almanız gerekir. Çünkü olası bir sorunda elinizde bu evrak ile hak iddia edebilirsiniz.

Formasyon Ne Kadar Sürede Alınır?

Pedagojik formasyon programının süresi 2 yarıyıldır yanı 1 senedir. Dersler iki yarıyıla bölünür ve eğitim bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülür. Ancak yoğunlaştırılmış dönemler de bulunmaktadır ve bu eğitim programlarında 1 dönemin dersini alabilmek için aralıksız 7 hafta programa devam etmek gereklidir.

Lisans eğitimine devam ederken formasyon eğitimi almak isteyenler içinse programa başlamak için en az ilk iki yarıyılı tamamlamış olma şartı bulunmaktadır. Pedagojik formasyon eğitiminde birinci yarıyılda verilen dersler ise; eğitim bilimine giriş, program geliştirme ve öğretim, ölçme ve değerlendirme, sınıf yönetimi, öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları, gelişim psikolojisidir. Programın ikinci döneminde ise; rehberlik, özel öğretim yöntemleri, öğretmenlik uygulaması, öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı isimli 4 farklı ders verilmektedir.

Formasyon Ne İşe Yarar?

Formasyon eğitimi, Eğitim Fakültesi mezunu olmayanların öğretmenlik yapabilmeleri için gerekli olan belgedir. Eğitim Fakültesi öğrencileri formasyon eğitiminde verilen dersleri lisans sırasında almaktadırlar. Eğitim Fakültesi öğrencisi olmayanlar ise bu dersleri formasyon eğitiminde almaktadırlar.


Daha Fazla İçerik