Güneş Enerjisi Nedir?

gunes-enerjisi-nedir

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş, birincil doğal enerji kaynağıdır. Güneşten elde edilen enerjiler çeşitli teknolojiler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Güneş enerjisi, güneş ışınlarından elde edilir. Yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.

Evde kendi enerjimizi üretmenin imkânını sunan Eve Güneş Enerjisi Sistemi nedir? Nasıl kurulur? Maliyeti nedir? Hangi Malzemelerden Oluşur?

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş, birincil doğal enerji kaynağıdır.  Güneşten elde edilen enerjiler çeşitli teknolojiler vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülmektedir. Güneş enerjisi, güneş ışınlarından elde edilir. Yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.

Evde Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretilir Mi?

Piyasada birçok ev tipi solar panel bulunmaktadır. Bu güneş panelleri evlerin veya binaların çatılarına monte edilir. Böylelikle güneşin farklı açılarından gelen fotonlarını üzerine çeker. Panellerin üzerine düşen enerji doğru akımdan alternatif akıma dönüştürülerek elektrik şebekesini aktarılır. Şebeke gerilimi, frekansı ve gerekli diğer düzenlemeler de ayarlandıktan sonra güneş panelinden elde edilen enerji, binaya giren elektriği karşılamaktadır. Panellerden tam verim almak için doğru konumlandırmak, panel sayısının yettiğinden emin olmak gerekmektedir.

Evde Solar Sistem Maliyeti Ne Kadardır?

Güneş panelleri, verimliliklerine ve büyüklüklerine göre çeşitlilik gösterdiği için fiyatlarıda değişkendir. Ortalama bir maliyet düşünürsek 5 bin ila 10 bin TL arası değişkenlik gösterebilir.

Güneş Paneli Nasıl Çalışır?

Güneşten gelen fotonlar, paneller üzerinde soğurulur. Bunun sebebi, solar panellerin üzerinde birçok güneş hücresinin bulunmasıdır. Fotonlar, güneş hücrelerinin üzerine düştüklerinde panelin üst katmanı ile alt katmanı arasında bir gerilim meydana gelir. Bu sayede panelin bağlı olduğu sistem üzerinden geçen bir akım sağlanır. Güneş ışınları ile paneldeki yarı iletken silikonların etkileşimi sonucunda tabakalar arasında + ve – yüklü elektronlardan bir gerilim ortaya çıkar. Doğru akım özelliğine sahip olan hücreler sayesinde bir akım sağlanır. Panellerden üretilen elektrik enerjisi birikerek bir bataryada depolanmaktadır. 

Güneş Panellerinden Ne Kadar Verim Alabiliriz?

Panel tipine ve ortam şartlarına göre ortalama olarak verimleri %15-20 arasındadır. Güneş pillerinden yüksek verim alabilmek için temiz tutulmalı ve güneşe dik açılar ile konumlandırılmalıdır. Paneller için günlük verim hesabı yapılırken güneşlenme süresi ve panel tipi temel alınmaktadır. Ülkemizde ortalama güneşlenme süresi kışın 5 saate kadar düşerken, yazın 11 saate kadar çıkmaktadır.

Güneş Panelleri Hangi Malzemelerden Oluşur?

Güneş panelleri iki elemandan oluşur: silikon ve gümüş. Her güneş paneli aslında birçok bireysel güneş hücresinden oluşur.


Daha Fazla İçerik