e-SIM Dünyanın Her Yerinde Kullanılabilir Mi?

e-sim-dunyanin-her-yerinde-kullanilabilir-mi

e-SIM Dünyanın Her Yerinde Kullanılabilir Mi?

Yeni e-SIM teknolojisi, mobil iletişim operatörleri birliği, Küresel Mobil İletişim Sistemleri (GSMA) tarafından destekleniyor. Dolayısıyla, en azından teoride, dünyanın her yerinde kullanılabiliyor olması gerekiyor. Ama pratikte, bu yeni teknoloji, yaygın olarak desteklenmeye başlamış değil. Şu anda yalnızca 10 ülkedeki operatörler e-SIM hizmeti sunuyor: Avusturya, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Macaristan, Hindistan, İspanya, İngiltere ve Amerika. (Buradaki operatörlerin de tamamı değil)

Akıllı telefonlardan çıkarılamayacak olan e-SIM kart, yakın bir zaman içerisinde akıllı telefon üreticileri tarafından kullanılmaya başlanacak. Peki e-SIM Nedir? e-SIM Nasıl Çalışır? e-SIM Faydaları Neler? e-SIM Ne Zaman Gelecek? e-SIM Bütün Operatörlerde Aynı Kart Mı Kullanılacak? e-SIM Dünyanın Her Yerinde Kullanılabilir Mi? e-SIM Kart Özellikleri Neler? İşte e-SIM hakkındaki tüm detaylar…

e-SIM Nedir?

e-SIM ise SIM kartlarının aksine bir cihazın devre kartı üzerine gömülü bir entegre devre yüzeyidir. e-SIM kart (gömülü-SIM) yeni jenerasyon SIM kart özelliklerini uzaktan kullanmayı sağlayan GSMA (Groupe Speciale Mobile Association) tarafından piyasaya sürülen bir araçtır. Cihazdan cihaza (M2M) bağlantıya uzaktan hazırlanmak ve bağlantıyı yönetmenin ihtiyaçlarını karşılamak için GSMA cep telefonu hizmet ağı operatörlerini dünya çapında temsil eden bir kuruluştur. Telefonların ekosisteminde, telefon üreticilerinin ve diğer hissedarların sesi olabilmek için oluşturulmuştur.

e-SIM Nasıl Çalışır?

e-SIM’lerin tüketiciler için fiyat avantajı sağlaması beklenmektedir. Kullanıcıların önceden ödenmiş bir hizmet sağlayıcıyı kullanmaya devam etmeleri ya da operatör değiştirmeleri arasında tercih yapabilmelerini sağlar. Kullanıcılar, bunu yeni bir SIM kart almak için telekomünikasyon şirketine ya da süpermarketlere gitmelerine gerek kalmadan telefonlarının 'Ayarlar' bölümünden yapabileceklerdir. Cihaza gömülü olması özelliğiyle de, su geçirme faktörü açısından, bir cihazın içindeki devrelerin korunmasını sağlar. SIM kart yuvası ihtiyacını da ortadan kaldırır. Bu özellikle, su geçirmezlik amacıyla bir cihazın içindeki devrelerin daha kolay korunmasını sağlar.  Gelecekte; bir mobil hizmet sağlayıcısına gitmek, önceden hazırlanmış bir planı almak, plastik SIM kartın size gönderilmesini beklemek ve telefonunuza takmak için uğraşmak yerine e-SIM ile bu sürecin daha hızlı ve etkili olması sağlanacak. Kullanıcıların kullanımı için güvenilir olmasının yanı sıra; taşıyıcı firmaların insanları yüksek ücretli paketlere mahkum etmesinin önüne geçecektir. Tüketiciler, hizmet sağlayıcılar arasından istediğini seçebileceklerdir. e-SIM cihazları, çok daha küçük form faktörlerinde mevcut olduklarından, daha fazla güvenlik sağlar. Daha fazla esneklik sağladıklarından dolayı ise geleneksel SIM kartlara göre birçok avantaja sahiptir. Onlardan önce gelen takılabilir kartlar gibi, e-SIM'ler ( eUICC), bir mobil ağa bağlanmak için gereken tüm bilgileri saklar.

e-SIM cihazları, kitlesel üretilen cihazlar için oldukça faydalı olsa da, kusurları çoktur. Ele alınması gereken ilk sorun, kimlik bilgilerinin farklı bir cihaza aktarılmasıdır. SIM kartlar, kolayca kopyalanmamak ve uzaktan erişilememek için tasarlanmıştır. Başka bir deyişle, bir kullanıcının telefonu kırılırsa ve ayrıntılarını yeni bir telefona aktarmak istiyorsa, SIM'in kendisini fiziksel olarak aktarması gerekir.

Eğer; SIM kartlar, PCB'ye QMLF gibi faktörler olarak entegre edilmiş tümleşik devreler ise, bu mümkün olmazdı. Bu da, e-SIM cihazlarının verilerini transfer edemediği anlamına gelebilir. Bunun anlamı ise, kullanıcıların bulut iletişim kurmalarına, kişiler, mesajlar ve diğer kimlik bilgileri gibi bilgileri saklamasına neden olabilir.

e-SIM Faydaları Neler?

e-SIM sayesinde kontrat bitişinde yeni bir SIM kart gelmesini beklemeden numara taşımak mümkün hâle gelecek. Tarife değişikliği sırasında da kart değişikliği gerektiren durumlar daha hızlı biçimde çözüme kavuşabilecek.

e-SIM ile micro SIM’den nano SIM kart destekleyen telefonlara geçiş yapılırken yaşanan telaş da ortadan kalkacak. Kullanıcıların yeni cihaz aldıktan sonra sadece numaralarını operatöre kaydettirmeleri yeterli hâle gelecek. Buna ek olarak; örneğin Turkcell’de 3G abonesi olan bir kişinin Türk Telekom’a 4G abonesi olarak numara taşıması da e-SIM sayesinde hızla gerçekleşebilecek.

e-SIM Ne Zaman Gelecek?

Ne yazık ki, e-SIM teknolojisinin uygulanabilir hâle gelmesi için yeni cihazlara ihtiyaç var. Bu teknolojiyi destekleyen cihazların piyasaya çıkışının da 1 yılı bulması bekleniyor. Teknik özelliklerin de henüz kesinleştirilmediğini belirtmek gerekiyor. Önümüzdeki yıl yayınlanması beklenen Apple iPhone 7 ve Samsung Galaxy S7’nin e-SIM teknolojisini destekleyebileceği belirtiliyor.

e-SIM Bütün Operatörlerde Aynı Kart Mı Kullanılacak?

İşin özünde e-SIM’in tüm operatörler için standart bir SIM kart formatı sunması amaçlanıyor. Apple ise “Apple SIM” adını verdiği çözümüyle kullanıcılarına benzer imkanları bir süredir sunuyor. Genellikle ABD’de satılan iPad’lerde kullanılan Apple SIM, Birleşik Krallık’ta da mobil operatörlerden EE tarafından destekleniyor. Apple’ın teknik açıdan GSMA standartlarına uyumlu hâle gelmesine rağmen, kendi çözümünü kullanmaya devam etmesi bekleniyor.

e-SIM Dünyanın Her Yerinde Kullanılabilir Mi?

Yeni e-SIM teknolojisi, mobil iletişim operatörleri birliği, Küresel Mobil İletişim Sistemleri (GSMA) tarafından destekleniyor. Dolayısıyla, en azından teoride, dünyanın her yerinde kullanılabiliyor olması gerekiyor. Ama pratikte, bu yeni teknoloji, yaygın olarak desteklenmeye başlamış değil. Şu anda yalnızca 10 ülkedeki operatörler e-SIM hizmeti sunuyor: Avusturya, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Macaristan, Hindistan, İspanya, İngiltere ve Amerika. (Buradaki operatörlerin de tamamı değil)

e-SIM Kart Özellikleri Neler?

Kişi sayısı ve çalışma şekli normal bir SIM kartla aynı. Günümüz SIM kartlarına kıyasla çok daha güvenli ve bozulma olasılığı daha düşük. Ek olarak, normal bir SIM’den daha küçük olduğu ve çıkarmak için iğne kullanımı gerekmediğinden akıllı saat gibi ufak cihazlarda da kullanılabiliyor. Başta endüstriyel cihazlarla kullanımı sınırlandırılan, 2012’de Apple’ın tüketici ürünlerinde de kullanımını yasaklayan bir yasa olmadığını; bu nedenle de iPad ve Apple Watch gibi ürünlere yerleştirme kararı aldığı e-SIM’ler’in avantajı uzaktan yetkilendirilebilir olmaları. Eski SIM kartınızın devre dışı bırakılmasını beklemeden SIM’i değiştirdiğinizde yenisi hemen aktive oluyor. Farklı iki operatör abonesiyseniz, SIM kart tak - çıkar yapmadan doğrudan cihazınızın ayarlarından operatör değişimi yapabiliyorsunuz. e-SIM kartın eksileri yok mu? Tabii ki, var. Sık telefon değiştiren biriyseniz veya birden fazla telefon kullanıyorsanız, e-SIM hayatınızı kolaylaştırmayacak zorlayacak. Her yeni telefona geçtiğinizde o cihazın yazılımı üzerinden SIM kartı aktif etmeniz gerekecek, SIM kartı bir cihazdan diğerine taktığınızda anında kullanamayacaksınız. Telefonunuzun şarjı bittiğinde diğer telefondan kullanmaya devam etmek için öncelikle etkinleştirmeniz gerekecek.


Daha Fazla İçerik