Diş buğdayı da çok eski zamanlardan beri uygulanan bir Anadolu geleneğidir. Eskiden hemen hemen her ailede, yeni doğan her bebekte ilk dişi çıktığında uygulanan bu gelenek, günümüzde çok fazla yapılmamaktadır. Peki Diş Buğdayı Nedir? Diş Buğdayı Ne Zaman Yapılır? Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı Nedir? Diş Buğdayı Nasıl Yapılır? Diş Buğdayı Partisinde Ne İkram Edilir? İşte Diş Buğdayı hakkındaki tüm detaylar…
Diş Buğdayı Nedir?
Diş buğdayı aslen, çok eski bir Anadolu geleneğidir. Bazı yörelerde diş buğdayı yerine diş hediği dendiğini de görebilirsiniz. Hedik aslında sert ve dayanıklı bir buğday türüdür. Henüz ham bir buğdaydır. Bu buğday büyük tencerelerde haşlanarak yenecek kıvama getirilir. O yüzden hâlâ pek çok yörede diş buğdayı değil de, diş hediği olarak bilinir.
Diş Buğdayı Ne Zaman Yapılır?
Diş buğdayının yapılması bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla ilgilidir. Bebeğin ilk dişinin çıkmasıyla beraber diş buğdayı hazırlıkları da başlar.
Diş Buğdayı Geleneğinin Amacı Nedir?
Geleneklerin çoğu belli inançlar ve temenniler üzerine kurulmuştur. Diş buğdayı küçük bebeklerin ilk dişi çıktığında yapılan bir kutlamadır. Bu geleneksel kutlamanın sebebi ise; bebeğin acısız, sancısız bir diş çıkarma süreci geçirmesini ve ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağladığına olan inanıştır.
Günümüzde yapılmasının sebebi bilimsel bir gerçeğe dayandırmaktan ziyade anne adayı için eğlence, sosyal bir aktivite amacıyla yapılmaktadır.Bu kutlamanın açık ve net olan amacının yanında bir de örtük bir amacı vardır. Eski zamanlarda lohusa kadınlar stres ve sorunlarını aile bireylerine çok fazla yansıtamaz, kimseye nazlanamaz, sıkılıp bunaldığında arkadaşlarını davet edip, canı istediğinde onları ziyarete gidemezdi. Bu gelenek lohusa annenin eş, dost, akraba ve arkadaşları ile bir araya gelip eğlenmesi için güzel bir fırsat olmuştur.
Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?
• 4 su bardağı buğday veya hedik,
• 1 su bardağı haşlanmış nohut,
• Badem,
• Leblebi şekeri,
• Fındık,
• Ceviz,
• Nar taneleri,
• Renkli şekerler.
• Damak zevkine göre pudra şekeri, tarçın ve rezene de koyabilirsiniz.
Buğdayı ve nohutu bir gece önceden suya koymalısınız. Sonra buğdayı ve nohutu iyice yıkayıp tuzladıktan sonra bol suda haşlamalısınız. Yalnız çok fazla haşlarsan lapa olacağı için hedikler hafif dişe gelir. Kıvama gelince ocağı kapamayı unutma. Ilındıktan sonra tencereden alıp büyükçe bir kâseye boşaltın ve üzerine küçük parçalar halinde doğradığınız kuru meyvelerle dövülmüş çerezleri ekleyip karıştırınız. Servis kaplarına karışımı koyduktan sonra nar taneleri ve renkli şekerlerle üzerlerini süsleyebilirsiniz.
Diş Buğdayı Partisinde Ne İkram Edilir?
Diş buğdayı partisinde, buğdaylı karışımın yanı sıra pasta, kek, börek, salata, kurabiye, çay ve meyve suyu ikram edilir. Diş biçiminde çeşitli objeler ya da kurabiyeler de kullanılabilir. Kurabiyelerin üzerine bebeğin fotoğrafı olabilir. Bebeğin resminin buzdolabı magneti şeklinde tasarlanmış hali, kar küresi, minik çerçeve gibi çeşitli süslerle dolu hediyeler de hazırlanabilir. Pasta diş biçiminde yaptırılarak esprili bir görünüm yakalanabilir.