Burnumuzda her iki burun boşluğunu ortadan bir duvar gibi ayıran; önde kıkırdak arkada kemikten oluşan septum olarak adlandırılan bir yapı vardır. Bu yapının sağa sola ya da her iki yana doğru eğriliklerine “deviasyon” adı verilir. Peki Deviasyon Nedir? Deviasyon Sebepleri Nelerdir? Kimler Deviasyon Ameliyatı Olabilir? Deviasyon Hangi Yaş ve Cinsiyetlerde Görülür? Deviasyon Nasıl Teşhis Edilir? Deviasyon Ameliyat Öncesi Ne Yapılmalı? Deviasyon Ameliyat Sonrası Ne Yapılmalı? İşte Deviasyon Ameliyatı hakkındaki tüm detaylar…
Deviasyon Nedir?
Burnumuzda her iki burun boşluğunu ortadan bir duvar gibi ayıran; önde kıkırdak arkada kemikten oluşan septum olarak adlandırılan bir yapı vardır. Bu yapının sağa sola ya da her iki yana doğru eğriliklerine “deviasyon” adı verilir. Deviasyon, kelime anlamı olarak normalden sapma, kayma, eğrilik olarak adlandırılabilir.
Deviasyon Sebepleri Nelerdir?
Sebepleri kabaca ‘doğumsal’ ya da ‘sonradan’ oluşan olarak ikiye ayrılabilir. Doğumsal olanlar genetik olarak ya da ana rahminde ve doğum sonrasındaki travmalara bağlı olarak oluşabilir. Ancak en sık neden çocuklukta ya da erişkinlik döneminde burna alınan darbelerdir. En önemli belirti, burnun tek ya da iki tarafından nefes almakta zorlanmaktır.
Hastalar gündüzleri özellikle efor sırasında nefes almakta zorlanırken, geceleri ise bu durum bazen horlamalara, sabah bitkin ve yorgun uyanmalara, ağız kuruluğuna neden olabilir.
Kimler Deviasyon Ameliyatı Olabilir?
Burun tıkanıklığı şikâyetini yoğun olarak yaşayan 18 yaş üstündeki Deviasyon hastalarına ameliyat olmasını öneririz. Hastanın yaşı daha küçükse, çok yoğun şikâyeti yoksa hastanın yüz gelişimini tamamlaması için 18 yaşına kadar beklenmelidir.
Deviasyon Hangi Yaş ve Cinsiyetlerde Görülür?
Her yaş ve cinsiyette görülebilmesine rağmen en sık yirmili ve otuzlu yaşlarda görülür. Yapılan çalışmalarda erkeklerde yaklaşık %60, kadınlarda %40 oranında görüldüğü saptanmıştır.
Deviasyon Nasıl Teşhis Edilir?
Deviasyon teşhisi kolay ve basittir. Sadece iyi bir burun muayenesinde tanı rahatlıkla konulabilir. Sinüzit şüphesini engelleyecek başka hastalığı olmayan hastalar ameliyat olabilir.
Deviasyon Ameliyat Öncesi Ne Yapılmalı?
• Cerrahiden 10 Gün Önce:
Aspirin, ibuprufen veya E-vitamini içeren ilaçlardan uzak durunuz. Eczaneden veya doktordan bir ilaç alırsanız bu konuyu hatırlatmanız çok önemlidir. Birçok ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçları bu maddeleri içermektedir. Parasetamol içeren ağrı kesiciler gereğinde kullanılabilir. Sigara, pipo ve puro gibi nikotin içeren tüm tütünlerden uzak durumuz. Nikotin sağlıklı kan dolaşımını ve sonuçta da başarılı bir ameliyat sonucunu etkileyebilir. Ayrıca eğer anestezi alımı sırasında sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar. C vitamini günde üç kez 1000 mg olarak alınabilir. Çünkü C vitamini yara iyileşmesine yardımcıdır.
• Ameliyattan Bir Gün Önce:
Gece yarısından sonra hiçbir şey yiyip içmeyiniz (su ve sakız dâhil). Eğer ameliyatınız öğleden sonra ise sabah 06.00 gibi erken bir saatte yapılan hafif bir kahvaltının arkasından ameliyata kadar tam oruçlu gibi davranınız. Eğer bu kurala uyulmazsa ameliyat ertelenebilir. Eğer sürekli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar varsa bunlar bir yudum su ile çok erken alınabilir.
Deviasyon Ameliyat Sonrası Ne Yapılmalı?
Ameliyat sonrası kanamayı önlemek için burnunuza tampon veya silikon kalıp konulabilir. Doktorunuzun başka bir önerisi olmazsa bu tamponlar 3 veya 4 gün sonra alınacaktır.
Hasta ameliyattan sonra çıkış saatinden itibaren en erken 3 saat sonra su içebilir. Daha erken su içilecek olursa bağırsak hareketleri normale dönmediği için kusma ortaya çıkacaktır. Ancak bu süre içinde dudaklar su ile silinebilir. Sıvı ve gıda alımı ise ameliyattan çıktıktan en erken 4 saat sonra olmalıdır. Burnunuzda tampona bağlı olarak burun tıkanıklığı, hapşırma hissi, pembe renkli veya hafif kırmızı kan sızıntısı, hafif bir baş ağrısı, gözlerinizde sulanma gibi yakınmalarının olması doğaldır. Bu yakınmalar tampon alındıktan sonra azalacak ve 1 hafta içinde de kaybolacaktır.
Tamponun kenarından sızan pembe renkli, sızıntı kanama değildir. Normalde var olan burun salgısının tampon nedeniyle artması ve ameliyat yerindeki kan pıhtılarını sulandırması sonucu meydana gelir. Ancak damlama şeklinde ve bol kırmızı renkli, taze kanama varsa hekiminize bildiriniz.
Ameliyatın olduğu gün ve ertesi gün ameliyat sırasında yutulan kan nedeni ile büyük abdest siyah renkli gelebilir veya ameliyat günü hasta kahve telvesi şeklinde kusabilir. Endişe etmeyiniz. Olay birkaç gün devam ederse hekiminize bildiriniz. Tamponlardan dolayı boğazınızda kuruluk hissi, hafif yanma ve boğaz ağrısı olacaktır. Bu yakınmalarınız genel anestezi sırasında yerleştirilen anestezi borusu nedeniyle 3-4 gün kadar sürecektir. Ilık içeceklere boğazınızı nemli tutmanız ve bol sıvı almanız bu yakınmalarınızı azaltacaktır.
• Tamponlarınız alınıncaya kadar istirahat ediniz.
• Aşırı egzersizden, yorucu günlük faaliyetlerden sakınınız.
• Aşırı sıcak her türlü çay, kahve ve çorba gibi gıdaların yiyip içmeyin.
• Başınız kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yüksek yastıkta yatınız.
• Yerden bir şey almak gerekirse dizinizi yere koyarak ve öne çok eğilmeden alınız.
• Sümkürmeyiniz.
• Öne eğilmeyiniz.
• Ağır kaldırmayınız.
• Çok sıcak ve buharlı banyodan sakınınız. Duşta kısa kalın
• Güneşte kalmaktan, güneş banyosu yapmaktan sakınınız.
• Aspirin ve türü kanamayı arttırıcı ilaçlar kullanmayınız.
• Tamponlarınızı kendiniz çıkarmayınız.