Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri , Nevşehir’in Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır.

derinkuyu-yeralti-sehri
Yayınlanma Tarihi : 2020-07-14 17:12:09

Derinkuyu Yer Altı Şehri,  Nevşehir’in Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır. Peki Derinkuyu Yer Altı Şehri Nerededir? Derinkuyu Yer Altı Şehri’nin Özellikleri Nelerdir? Derinkuyu Yer Altı Şehri Nasıl Oluşmuştur? Derinkuyu Yer Altı Şehri’ne Nasıl Gidilir? Derinkuyu Yer Altı Şehri Tarihçesi. Derinkuyu Yer Altı Şehri’ne Giriş Ücreti Var Mıdır? İşte Derinkuyu Yer Altı Şehri hakkındaki tüm detaylar…

Derinkuyu Yer Altı Şehri Nerededir?

Derinkuyu Yer Altı Şehri,  Nevşehir’in Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır.

Derinkuyu Yer Altı Şehri’nin Özellikleri Nelerdir? 

Kapadokya’da bulunan Derinkuyu, Kapadokya’nın altında bulunan 36 yer altı şehrinden birisi fakat onu bu 36 şehirden ayıran bir özelliği var. Derinkuyu Yer Altı Şehri bu 36 şehrin içerisindeki en büyük yer altı şehri olma unvanını taşımaktadır. Derinkuyu Yer Altı Şehri, M.Ö. 3000’lere uzanan tarihinde sadece yaşam ve savunma alanı olan geçici bir yerleşim değil, üretimin ve sosyalleşmenin olduğu bir yurt izlenimi veriyor. Öyle ki 1 kişinin bile zor sığabileceği tünellerin kapısında kullanılan insan boyunda Tığraz denilen silindir taşlar, günümüz devlet sınırlarının tel örgüsü gibi şehri tehlikeli yabancılardan koruyor.  Bilinen en eski akıl hastanesinin de bu yeraltı şehrinde olduğu söyleniyor. Çok büyük ve karanlık bu yeraltı şehri, eski zamanlarda küçük oyuklara bezir yağı dökülüp yakılarak aydınlatılıyormuş.

Derinkuyu Yer Altı Şehri Tarihçesi

M.Ö. 3000 yıllarında Proto Hitit dönemlerinde yerleşilen Kapadokya yer altı şehirlerinin Bizans döneminde yoğun olarak kullanıldığı düşünülüyor. Derinkuyu Yer Altı Şehri’nin ziyarete açık olmayan alanlarından birinde bulunan ve Roma dönemine tarihlenen mermer kartal heykeli de bu düşünceyi doğrular nitelikte. Bölgeye Türklerin gelişi ise 1071 Malazgirt Savaşı sonrasına dayanıyor. Asur Kolonilerinin de izlerini taşıyan Derinkuyu Yer Altı Şehri’nde II. yüzyılda Roma zulmünden kaçıp Mezopotamya üzerinden Kayseri’ye, oradan da Kapadokya’ya gelen ilk Hristiyanların yaşadığı biliniyor. 1830’lara kadar Kapadokya Derinkuyu bölgesinde yer üstünde bile yerleşim yokmuş. Bir tesadüf eseri 1963 yılında bulunan ve 1967 yılında ziyarete açılan Derinkuyu Yeraltı Şehri adını 60-70 metre derinindeki 52 içme suyu kuyusundan almış. O tarihten bu yana toplamda 4 kilometrekarelik alanın sadece 2,5 kilometrekarelik 8 katı temizlenip ziyarete açılmış. Ziyarete açılan 8 katın derinliği 50 metreyken, tüm katlarının temizlenmesi halinde derinliğin 85 metreyi bulacağı ve kat sayısının 12-13’e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Derinkuyu Yer Altı Şehri Nasıl Oluşmuştur?

Bölgenin kolayca şekil verilebilen tüf arazisinin oyulması kazılması ve yontulmasıyla oluşmuştur. Arazinin oyulmasıyla oluşan şehirlere dışarıdan bakıldığında belli olmayan, dar bir girişten geçilerek girilmektedir. Şehrin içerisinde 12 ya da 13 katın olduğu düşünülmektedir. 

Derinkuyu Yer Altı Şehri’ne Nasıl Gidilir?

Derinkuyu Yer Altı Şehri Nevşehir’e bağlı ve antik çağlardaki adı “Melogobia” olan Derinkuyu ilçesinde bulunuyor. Derinkuyu ilçesine Nevşehir – Niğde karayolunu takip ederek ulaşabilirsiniz. Nevşehir – Derinkuyu arası 30 km, Niğde – Derinkuyu arası mesafe ise 50 km’dir. 

Derinkuyu Yer Altı Şehri’ne Giriş Ücreti Var Mıdır?

Derinkuyu Yer Altı Şehri, müzelere bağlı olan bir tarihi mekândır. Müzelere bağlı olduğundan dolayı 50₺’lik bir giriş ücreti bulunmaktadır.


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik