Deist Soruları Nelerdir?

deist-sorulari-nelerdir

Deist Soruları Nelerdir?

Deistlere genellikle Deizm’in ne olduğu, neye dayandığı, ateizmle ilişkisini ve tanrıya karşı olan bakış açıları sorulmaktadır.

Deizm, doğal dünyaya dair gözlemler ve mantığın kaynağını oluşturduğu, dinsel bilgiye sadece akıl yoluyla ulaşılabileceğini savunan ve tüm dinleri reddeden bir Tanrı inancıdır. Deist Ne Demek? Deizm Anlamı Nedir? Deizm ve Ateizm Farkları Nelerdir? Deist Ünlüler Kimlerdir? Deist Soruları Nelerdir? İşte tüm detaylar…

Deist Ne Demek?

Deist, tüm dinleri reddeden ve mantığına inanan insanlara denir. Akıl ve doğaya dayanırlar. 

Deizm Anlamı Nedir?

Durağan ve içinde değişim bulundurmayan öğretilerin, inanışların aksine, tüm insanların yapabildiklerinden daha yüce evrensel bir yaratıcı gücün varlığına yönelik sonsuz inanç ile insanın doğuştan sahip olduğu aklıyla doğanın ve evrendeki kanun ve tasarımın kişisel gözlemlerle onaylanıp benimsenmesidir.

Deizm ve Ateizm Farkları Nelerdir?

Deizmde insan bir tanrının varlığına ve bu tanrının her şeyi yarattığına inanır fakat tanrının her şeyi kontrol ve denetim altında tuttuğuna inanmaz. Yaratıcının doğaya her şey için değişmez bir kanun koyduğuna ve her şeyin bu kanunlar çerçevesinde gerçekleştiğine ve yaratıcının bu olayları izlemediğine ve kontrol etmediğine inanır. Ayrıca Baba-Oğul-Kutsal Ruh gibi üçlemelere ve peygamberlere de inanılmaz.

Ateizmde ise tanrının varlığı tamamen reddedilir. Ateizmde maddenin sonsuz olduğuna ve yaratılışın doğanın kanunları gereği oluştuğuna inanılır.

Deist Ünlüler Kimlerdir?

Abraham Lincoln

Antony Flew

Alexander Pope

Aristoteles

Benjamin Franklin

Fredrich Schiller

Cicero

James Madison

Leonardo Da Vinci

Jules Verne

Mark Twain

Ludwi Boltzmann

James Watt

Max Born

William Lloyd Garrison

Voltaire

Tupac Shakur

Victor Hugo

Thomas Alva Edison

Neil Armstrong

John Locke

Deist Soruları Nelerdir?

Deistlere genellikle Deizm’in ne olduğu, neye dayandığı, ateizmle ilişkisini ve tanrıya karşı olan bakış açıları sorulmaktadır. 

Deizm neye dayanır?

Akıla ve doğaya. Evrene bakınca bir düzen görürüz ve bu düzen bizi bir tanrı ya da tasarımcı inancına götürür.

Deizm ateizmin bir çeşiti midir?

Hayır. Ateizm tanrıyı reddeder. Deizme göre tanrı vardır. Deizm dinleri reddeder.

Eğer deizm tanrı inancını kabul ediyorsa deizm ve Yahudilik, İslam, Hristiyanlık gibi diğer dinler arasında ne fark vardır?

Deizm yukarda da geçtiği gibi doğaya ve akla dayanır, vahye dayanmaz. Diğer tüm dinler vahye ya da kutsal kitaplara dayalıdırlar. Deizmde bir rahibe papaza ya da imama gerek yoktur. Deizmde ihtiyaç olan tek şey kendi sağduyumuz ve düşünme becerimizdir.

Deistler tanrının evreni yaratıp geri çekildiğine mi inanıyorlar?

Bazı deistler öyle düşünüyor, bazı deistler tanrının insan davranışlarına müdahale edebileceğini düşünüyor. Örneğin, George Washington Long Island’dan çekilme ya da teslim olma arasında daha riskli olan çekilmeyi seçmiştir ve kendisine niye daha riskli olanı seçtiği sorulduğunda, bunun yapabileceğinin en iyisi olduğunu ve gerisinin tanrının takdiri olduğunu söylemiştir.

Deistler dua ederler mi?

Sadece şükür ve teşekkür için dua edebilirler, tanrıya dikte etmezler. Dua için belli bir yer ve zaman, belirli bir vücut duruşları yoktur.

Deistler Tanrıyı nasıl görürler?

Tanrıyı istediği kadar gücü olan ölümsüz bir varlık olarak görürüz. Albert Einstein’ dan alıntı deizmin tanrı tanımı için iyi bir örnek olacaktır: ” Benim dinim kendini zayıf aklımızla algılamamız zor olan sonsuz güç sahibi üstün ruha alçak gönüllü bir şekilde hayran olmaktan ibarettir. Bu üstün düşünen gücün duyguları derinden etkileyen ikna ediciliği, ki bu kendini anlamak mümkün olmayan evrende ifşa eder, benim tanrı anlayışımı oluşturur”

Deizm bir mezhep midir?

Deizmin bir mezhep olması mümkün değildir çünkü Deizm kendine dayanmayı öğretir ve insanları daima akıllarını kullanmaya teşvik eder. Deizm bedeli ne olursa olsun otoriteyi sorgulamayı öğretir. Deizm vahye dayalı dinler gibi muhakemesi olmayan iddialarda bulunmaz. Vahye dayalı dinler insanları tanrının söylediklerine teslimiyete ya da bu sözlere karşı düşünme gücünüzü ertelemeye çağırır. Bunu iman olarak adlandırırlar. Örneğin, Musa’nın denizi yardığına ya da İsanın suyun üstünde yürüdüğüne ya da Muhammed’in Kuran’ı bir melekten aldığına inanmak ne kadar mantıklıdır?



Daha Fazla İçerik