Bodrum Antik Tiyatrosu

Bodrum Antik Tiyatrosu, Muğla’nın Bodrum ilçesindedir.

bodrum-antik-tiyatrosu
Yayınlanma Tarihi : 2020-07-09 14:00:01

Bodrum Antik Tiyatrosu Nerededir? Nasıl Gidilir? Yapısı Nasıldır? Tarihi Nedir? Bodrum Antik Tiyatrosu’na birlikte göz atalım…

Bodrum Antik Tiyatrosu Nerededir?

Bodrum Antik Tiyatrosu, Muğla’nın Bodrum ilçesindedir. 

Bodrum Antik Tiyatrosu’na Nasıl Gidilir?

Bodrum’a ulaşmak gerekmektedir. Bodruma ülkenin her yerinden otobüs seferleri düzenlenmektedir. Yunan Adaları İstanköy’e (Cos) ve Rodos’a düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. Bodrum’dan Datça, Didim ve Dalyan’a da deniz bağlantısı bulunmaktadır. Feribot seferleri ile ulaşılabilir. Yine ilçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Bodrum-Milas Havaalanı ile de ulaşılabilir. Bodrum ilçe merkezine ulaştıktan sonra burada Turgutreis minibüsleriyle Antik Tiyatroya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bodrum Antik Tiyatrosu’nun Tarihi Nedir?

Bodrum Antik Tiyatrosu, Klasik Antik Çağ'da, Satrap Mausolos'un hüküm sürdüğü MÖ 4. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Bodrum şehir merkezinin kuzeyinde bulunan tiyatro, Anadolu'nun en eski tiyatroları arasında yer almaktadır. Bu antik tiyatro 1970'lerde bir grup Türk tarafından restore edilmiş tiyatronun en son restorasyonu Bodrum Belediyesi, Ericsson ve Turkcell iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Yapı günümüzde Bodrum'da gerçekleştirilen pek çok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Bodrum Antik Tiyatrosu’nun Yapısı Nasıldır?

Tiyatronun ilginç nitelikleri arasında, oyunlardan önce Dionysos uğruna kurbanların kesildiği sunağı ve bazı koltukların arasındaki, belki de gölgelik olarak kullanılmış olabilecek delikler vardır. Her koltuk arasında 40 cm 'lik bir mesafe bırakılmış olan tiyatro 13.000 kişi kapasitelidir. Bodrum Antik Tiyatrosu üç bölümde ele alınabilir. Bunlardan ilki Cavea ya da Oturma sıraları bölümü Oturma kademeleri ana kayaya at nalı şeklinde oyularak biçimlendirilmiş ve üzeri mermerle kaplanmıştır. Oturma sıraları ortadan yatay olarak geçen bir yolla enine ikiye ayrılmıştır. İkinci bölümü ise Orkestra bölümüdür. Bu bölüm, Tiyatronun ortasında yer almaktadır ve oturma sıraları bölümüne uygun olarak yarım daireden daha büyük bir biçimde yapılmıştır. Antik Çağlarda oynanan oyunları söylediği şarkılarla ve bir çeşit koreografi ile destekleyen koro orkestrada yer almaktaydı. Üçüncü bölümse sahnedir. Tiyatronun güney kısmında yer alır. At nalı biçimindeki oturma bölümünün açık kısmını kapatacak biçimde inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir yapıdır. İki katlı bir yapı olduğu ve orkestraya bakan kısmında bir sahne önü podyumu bulunduğu izlenebilmektedir

Bodrum Antik Tiyatrosu’na Giriş Ücretli midir?

Bodrum Antik Tiyatrosu’na giriş ücretsizdir. 

Antik Tiyatro;

Yaz Dönemi 10.00 – 17.00,

Kış Dönemi 08.30 – 17.30 arası açıktır.

Bodrum Antik Tiyatrosu Pazartesi hariç her gün açıktır.


Konuyla ilgili sık sorulan sorular

Daha Fazla İçerik