Böbrek taşı, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilecek bir sağlık sorunudur. Peki, böbrek taşı nedir? Neden Oluşur? Belirtileri Nedir? Nasıl Geçer? Detaylar…
Böbrek Taşı Nedir?
Böbrekler, yaşamın devam edebilmesi için atık maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Öte yandan vücut için gerekli olan bazı maddeleri filtre ederek bunların seviyelerini ayarlamak gibi bir görevi de bulunan böbreklerde bu görevle ilgili mekanizmadaki sorunlara bağlı olarak böbrek taşları oluşabilmektedir.
Böbrek Taşı Neden Oluşur?
Kan içerisinde aşırı alınan ya da vücutta oluşan maddeler yüksek miktarda oluşmaya başlarsa ve bununla birlikte kişi az su tüketmeye bağlı bir idrar sorunu yaşıyorsa bu maddeler yüksek yoğunlukta idrar ile atılır. Yoğun maddelerin belirli bir eşik yoğunluk değerini geçtiği durumlarda ise kristalleşmesi başlar. Kristaller, birbirlerine yapışarak kumları meydana getirir ve kumlar da birleşerek böbrek taşını meydana getirir. Böbrek taşının yapısı onun içeriğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. En sık karşılaşılan böbrek taşı yapısı kalsiyum ve oksalat birleşiminden oluşan böbrek taşıdır. Ürik asit, kalsiyum fosfat ve sistin taşları da görülür. Taş oluşumunda, özellikle beslenmeye bağlı faktörler önem taşımaktadır. Bunların en önemlisi de yeterli miktarda sıvı tüketilmemesidir. Beslenme alışkanlığında yüksek hayvansal protein alımı, sodyum tüketiminin yüksek olması, rafine şekerlerin çok kullanılması, kahve ya da kakao tarzı gıdaların çok tüketilmesi de nedenler arasında sayılabiliyor. İdrar yolu enfeksiyonları, böbrekteki yapısal bozukluklar, bazı ilaçlar ve genetik faktörler de taş oluşumunda etkili olabilmektedir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nedir?
Böbrek taşı hastalığında en sık rastlanan belirti böbrek bölgesindeki şiddetli ağrıdır. Ağrı dışındaki genel belirtiler şunlardır:
• İdrar yaparken ağrı
• İdrarda kan
• Mide bulantısı ya da kusma
• Sık idrara çıkma
• Az miktarlarda idrar yapma veya idrar yapma zorluğu
• Ateş ve titreme
Böbrek Taşı Nasıl Düşürülür?
Yeni taş ve kumun meydana gelmesini engellemek için dengeli ve düzenli beslenmeniz gerekir. Lif açısından zengin olan gıdaları tercih ederek oluşumu engelleyebilirsiniz. Meyve ve sebzeleri daha sık tüketmelisiniz. Ayrıca oksalat açısından zengin olan buğday kepeği, ceviz, siyah çay, kakao ve ıspanaktan uzak durmalısınız. Bol hareketli bir yaşam tarzını benimsemeniz ve bol sıvı tüketmeniz büyük bir önem taşır. Ancak sıvı alımında aşırıya kaçmamanız da gerekir. Günlük olarak 1.5 veya 2 litre civarı su tüketmeniz yeterli olacaktır.
Börek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer?
Soğuk havalarda üşütmeyi engellemek için özellikle ayaklarını sıcak tutmaya özen göstermelidirler. Gerçek limondan hazırlanmış olan taze limonata böbreklerde mevcut ağrı varsa onu dindirir ve böbreklerde taş oluşumunu minimum seviyeye getirir. Böbrekleriniz ağrıdığı veya sızladığı zaman üzerine sıcak su torbaları yardımıyla pres yapma yöntemi de oldukça yararlı olacaktır.
Sigara Böbrek Taşını Etkiler Mi?
Sigara böbrek, üreter ve mesane kanseri gelişimini de hızlandırmaktadır.
Böbrek Taşıda Ameliyat Gerekli Mi?
Bir taşın düşürülebilecek boyutta olup olmadığına ancak bir üroloji uzmanı karar verebilir. Eğer taşınız düşmeye uygun değilse ve siz bunu teyit ettirmeden düşürmeye çalışırsanız, çok değerli zamanların kaybına ve dolayısıyla böbreklerinizin hasar görmesine neden olabilirsiniz. İlaç tedavileri ise 1 cm’den küçük olan böbrek taşlarında uygulanır ve bu boyutlara sahip olan taşların düşme ihtimalleri söz konusudur. Fakat idrar kanalında darlık olan kişiler, düşük böbreği olanlar, böbrek yapısında düşüklük ve dönme gibi durumlar mevcut olan kişilerin taşları kendiliğinden düşürebilmesi zor olabilir. Bu tür kişilere müdahale yapılması gerekir.