Bebeklerin Emeklemesi

bebeklerin-emeklemesi

Bebeklerin Emeklemesi

Bebeğinizin ne zaman konuşacağını, ne zaman emekleyeceğini merak ederiz. Peki, bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Katı gıdalar ile beslenen ve dik durabilen bebek, emekleme düzeyine gelmiştir. İlk emekleme denemelerinde bulunan bebek başarısız olsa da zamanla emeklemeye başlamaktadır. Bebeğin fiziksel gelişiminin sağlıklı ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için fiziksel gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde tamamlıyor olup olmadığını takip etmek önemlidir. Bebeğin emeklemeye başlaması da fiziksel gelişiminin ve kaslarının gelişiminin sağlıklı bir şekilde geliştiğinin göstergesidir, ancak her bebeğin emeklemediği bazı bebeklerin emeklemeden yürümeye başladığı da unutulmamalıdır.

Bebekler Nasıl Emekler?

Emeklemeye başlamak için bebeğin bazı fiziksel beceriler kazanmış olması gerekir. Bebeğin dengesini kurabiliyor olması, başını dik tutabilmesi, karın, sırt, kol ve bacak kaslarının güçlenmiş olması gerekir. Bebeğin bu kaslarının güçlenmesi için doğumdan itibaren yapılan egzersizler, bebeğin hareketleri, başını kaldırma, ayaklarına dokunma, sağa sola dönme çabaları bu kasları güçlendirmektedir.

Bebekler Kaçıncı Ayda Emekler?

Bebekler 6 ile 9 aylar arasında emeklemeye başlamaktadır. Ebeveynlerin bebeklerinin emeklediklerini görebilmesi için bebeklerine fırsat vermeleri gerekmektedir. Bebeğin fiziksel gelişiminde en önemli durum, emeklemedir. Kasların gelişmesine ve güçlenmesine bağlı olarak bebekler 6-9 aylar arasında emeklemeye çalışmaktadır. Bebekleri emeklemeye teşvik etmek için sevdiği bir oyuncak uzak bir noktaya konulmalıdır. Bebek emeklerken müdahale etmemek, bebeğin cesaretini artırmakta ve yürümeye başlamasını kolaylaştırmaktadır. Yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan bebek, emekleme ile gelişimini göstermektedir. Bazı bebekler yürüme gelişiminden sonra emekleme faaliyetini gösterdiğinden, ebeveynler bebekleri emeklemiyorsa telaş yapmamalıdır. Bebeklerin yürümesini kolaylaştırmak için yürüteç alınması, emeklemenin gecikmesine neden olmaktadır.

Bebeklerin Emekle Şekilleri 

Emekleme önce el ve bacaklar üstünde durma şeklinde başlamak yerine sürünme, kollarını kullanarak kendini çekme, bacaklarıyla kendini itme şeklinde de başlayabilir. Kol kasları bacak kaslarından daha güçlü olan bebek ilk zamanlarda kollarıyla kendini öne çekerek hareket etmeye başlayabilir, hareket etme becerilerini keşfederken ileri doğru yürümek yerine geri geri ilerleyebilir, otururken poposu üzerinde ileri geri kendini sürükleyebilir ve çeşitli metotları deneyebilir. Bu deneme yanılma çalışmalarından sonra bebek gereken becerileri geliştirir ve emeklemeyi öğrenir.


Daha Fazla İçerik