Bebekler Neden Kabız Olur?
Bebeklerinin kabız olmasının birden fazla nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
Anne Sütü Yerine Mama İle Beslenme
• Anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık olma ihtimali daha azdır. Çünkü anne sütünün sindirimi daha kolaydır. Anne sütü motilin denen hormonu içerir. Bu hormon, bebeklerin bağırsak hareketlerini artırarak, daha sık kaka yapmasını sağlar ve bu sayede anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az gerçekleşir. Bu nedenle bebeğinizin yanında olamadığınızda da göğüs pompası kullanarak sütünü sağın. Sağılan sütü, anne sütü saklama şişeleri ya da süt saklama poşetleri içerisinde uygun koşullarda saklayın.
Katı Gıdaya Geçiş Süreci
• Bebekler katı besinlerle tanışmaya başladığı sırada, bağırsakları bu besinleri sindirmeye hemen başlayamayacağı için daha sık kabız olurlar. Bu dönemde bebeklerin kaka yapma sıklığında ve kakasının sertliğinde değişiklikler oluşabilir ve zamanla geçmektedir.
Lifli Besinlerin Az Tüketilmesi
• Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek.
Az Su Tüketimi
• Bebeklerde kabızlık oluşmaması için diğer bir yol ise onlara bol su verilmesi ve onların sulu gıdalarla beslenmesi. Bebeklere verilen 30-60 ml kaynatılmış ve soğutulmuş su, onların dışkılamasına yardım edecektir. Bebeklerin bol sıvı tüketmesi, kakalarının yumuşak olmasını ve kolay çıkmasını sağlarken, sıvı kaybı ise sert, kuru ve zor çıkan kakaya sebep olmaktadır.
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapılabilir. Bu durum bağırsakların kolayca hareket etmesine yardımcı olacaktır. Bebek masajı yapmak bağırsak fonksiyonlarının çalışmasını sağlar. Sıcak bir banyo bebeğin kolay dışkılamasını sağlar. Banyo sırasında da masaj iyi gelecektir. Anüsün dış tarafında krem ya da vazelin sürmek iyi gelecektir. Bir yaş ve altı ve ek besine geçmiş çocuklarda meyve, sebze çorbası ve püresi, zeytinyağı ve tahıllar beslenmesine eklenmeli. Anne sütü olabildiğince devam edilmeli.