Bebeklerde İshal Nedenleri Nedir?
Ülkemizde enfeksiyonlar, ishallere yol açan nedenlerin başında gelir. Temiz içme ve kullanma suyunun olmaması, hijyenik olmayan koşullar, yemeklerin ve mamaların hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, bebeğe bakan kişilerin hijyen bilgisinden yoksun oluşu enfeksiyon ishallerin oluşmasını kolaylaştıran sebeplerdir. Diğer bir risk faktörü, dengesiz beslenmedir. Dengesiz beslenme, diyette en sık karbonhidrat fazlalığı biçimindedir. Genellikle bebeğin ilk yılında unlular, fazla sulandırılmış nişasta ve şeker ilave edilmiş sütten oluşan beslenme şekli, bir taraftan beslenme yetersizliğine yol açar diğer tarafdan da bağırsaklarda sulu dışkılama eğilimini artırır. İshal oluşumunda çeşitli bakteriler, viruslar, parazitler ve diğer pek çok neden rol oynamaktadır. İshal yapan viruslar içinde rotaviruslar ön plandadır. Diğer sebeplerden bazıları ise: Diş çıkarmanın kendisi, ishalin nedeni değildir. Ancak, diş çıkarma dönemlerinde bebekler kaşınmadan dolayı ağızlarına her şeyi sokarlar. Oyuncaklarda, dişlerde ve ellerde bulunan mikroplar, çocuğunuzun vücuduna girerek hastalığa ve ishale yol açabilir. Tıpkı yetişkinler seyahat ederken ishal olabildiği gibi, çocuklarda da görülebilir. Bebekler ve küçük çocuklarda ishal olma riski daha yüksektir. Küçük bebeklerle seyahat ederken ekstra dikkatli olun.
Bebeğin İshal Olduğunu Nasıl Anlarız?
Bebeklerde ishal nedenine göre değişiklik göstermektedir. En sık rastlanan şekil, ince bağırsakta yerleşen enfeksiyon ajanları ile oluşan ishaldir. Bu ishallerde dışkılar sulu, yeşil veya açık sarı renkte, miktarca çok fazladır. Yol açtıkları aşırı su ve tuz kaybı kısa sürede metabolizmayı etkilemektedir. Ayrıca karında şişlik, bağırsak sesleri, karın ağrısı varsa yeri ve şekli, idrarın miktarı ve rengi de dikkate alınmalıdır.
Bebeklerde İshal Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuğun dışkıyla çok su kaybetmediği, dışkıda mukus ve kan görülmediği, yüksek ateşinin olmadığı, şiddetli karın ağrısının ve kusmasının olmadığı, beslenmesinin iyi olduğu vakalarda tedavide sadece ishal diyeti uygulamak ve ağızdan sıvı alımını sağlamak yeterlidir. Ateş varsa, ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Vücudumuz için yararlı olan bakterileri içeren probiyotik veya prebiyotik olarak adlandırılan besin takviyeleri kullanılabilir. Eczanelerde hazır olarak satılan ve vücudumuz için gerekli mineralleri içeren “oral rehidratasyon sıvısı– ORS” hafif ishali olan çocukların kayıplarını karşılamak için verilebilir.