Anne ve babaların en çok korktuğu durumlardan biride çocuklarının ateşinin çıkmasıdır. Aslında ateş sıklıkla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bedenin verdiği normal bir yanıttır. Peki Bebeklerde Ateş Nedir? Bebeklerde Ateş Neden Çıkar? Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür? Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür? Bebeklerde Normal Ateş Kaç Olmalıdır? Bebeklerde Ateş Düşmezse Ne Yapılmalıdır? Bebeklerde Ateş Düşürücü Kullanılır Mı? İşte Bebeklerde Ateş hakkındaki tüm detaylar...
Bebeklerde Ateş Nedir?
Çocuklarda ve bebeklerde, birçok anne gibi sende de endişeye neden olabilir. Hâlbuki ateş, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği bir savunma aracıdır ve aslında zarardan çok fayda sağlar. Ateş;
• Vücudun virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi istilacılara karşı koruyucu yanıtıdır.
• Yüksek vücut sıcaklıkları, enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemine yardım eder. Bazı mikroorganizmalar bu yüksek sıcaklıklarda varlıklarını sürdüremez.
Bebeklerde Ateş Neden Çıkar?
3-5 gün süren kısa süreli ateşin en sık nedenleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide- bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir. Bunların dışında orta kulak iltihabı, zatürre, menenjit, romatizmal hastalıklar malign hastalıklar ateşe neden olabilir. Bazı aşılardan sonra ve diş çıkarma dönemlerinde de çocuklarda hafif ateş olabilir.
Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülür?
• Makattan
• Koltuk Altından
• Alından
• Kulaktan
• Ağızdan
Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Bebeğiniz 5 aydan küçükse ve ateşi 38 dereceden fazlaysa evde hiçbir müdahale yapmadan direkt doktora gitmelisiniz. 5 aylıktan 5 yaşına kadar bebeklerinizin ateşi, 38-39 derece arasında orta ateşli olarak adlandırılır. Bu dereceklerde evde yapacağınız ilk şey, bebeğinizin üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarmak, ince giysilerle bırakmaktır. Bebeklerde ateş durumunda ılık suyun altında bebeğinizi 15-20 dakika durdurmanız, ılık havluyu bedenine koymanız alınacak ilk önlemlerdendir.
Bebeklerde Normal Ateş Kaç Olmalıdır?
Bebeklerin vücut ısısı, normal insanlarınkinden 1 derece daha fazladır. Normal(yetişkin) bir insanda vücut ısısı en yüksek 37 derece olmalıdır. Bebeklerdeyse normal vücut ısısı sınırı 38 derecedir.
Bebeklerde Ateş Düşmezse Ne Yapılır?
Bebeğinizin ateşi normalken, derecinizin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir. Koltuk altından ölçüldüğünde ateşin yarım derece kadar düşük çıktığı görülmüştür. 34-38 derece arası bebeğin normal ateşi olarak kabul edilir. Bebeklerin ateşi düşmediği takdirde doktorunuzun önereceği ateş düşürücü fitil kullanıma başlayabilirsiniz. Fitilin ne kadar ve nasıl kullandığını doktor uygulamalı olarak göstermelidir.
Bebeklerde Ateş Düşürücü Kullanılır Mı?
Dünya sağlık örgütü 6 ayın üzerindeki bebekler için vücut ısısı 38°C’yi geçmediği sürece ve bebeğin genel hali iyi ise ateş düşürücü kullanılmasını önermemektedir. Bebeklerde ateş nasıl düşürülür dendiğinde anne babaların ilk aklına gelen ateş düşürücüler gelişi güzel kullanılmamalıdır. Ayrıca bebeklerdeki ateşin şiddeti hastalığın şiddetini göstermez ve ateş düşürücü ile ateşin düşmesi hastalığın hafif olduğunun göstergesi değildir. Yine ateşin düşürülmesi hastalığın seyrine etki etmez. Aşı uygulamasına bağlı ateşlerde 38.7°C dereceye kadar ateş düşürücü aşının koruyucu etkisini azaltmamak için verilmemelidir.