Uzun Süreli Yoksunluk Nedir?

uzun-sureli-yoksunluk-nedir

Uzun Süreli Yoksunluk Nedir?

Duygusal beslenme ihtiyacını karşılayamayan bebekler, dış uyaranlara geç ve güçlükle cevap verebilirler, genellikle çevreye karşı ilgisiz olabilir ve kafa sallama, vurma gibi uyarıcı tepkiler verebilirler.

Depresyon çağımızın en büyük ve en önemli hastalıklarından biridir. Depresyonu genellikle büyük bireylerde görüldüğünü sanırız ancak depresyon durumu bebeklerde de depresyon görülebilmektedir.

Bebek Depresyonu Belirtileri Ne?

Depresyon bebeklerde doğduğu ay itibari ile başlayabilir. İlk aylarda bebek devamlı ağlayabilir. Anne temasından yoksun bebeklerde, ilk başlarda ağlama-kaprisli sarılma olarak gelişen bu durum sonralarda çığlık, kilo kaybı ve gelişimin durması ile seyreder. Gelişimde gerileme ve sonrasında uyku düzensizliği, kilo kaybı ve sık sık hastalanma gibi belirtileri olabilmektedir.

Kısa Süreli Yoksunluk Nedir?

Altı aydan sonra bebeklerin annelerinden birden ayrılmaları ile ortaya çıkabilen bebek depresyonu, ağlamaları dindirilemeyen, yatıştırılamayan, susarken biri yaklaşınca tekrardan ağlamaya başlayabilen, iştahsızlığın öne çıktığı, fiziksel gelişimin durduğu, kusma gibi direnç hareketleri bir süreçtir.

Uzun Süreli Yoksunluk Nedir?

Duygusal beslenme ihtiyacını karşılayamayan bebekler, dış uyaranlara geç ve güçlükle cevap verebilirler, genellikle çevreye karşı ilgisiz olabilir ve kafa sallama, vurma gibi uyarıcı tepkiler verebilirler.

Bebek Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte annenin yaşadığı streslerin bebeğe hormonal yollarda aktarıldığı ve bu yolla bebeğin gelişimi etkilediği düşünülmektedir. Bebeğin çevresinde kendini koruyan, ihtiyaçlarını anlayan ve karşılayan, bir yandan da ona çevreyi tanıması için destek ve güven veren düzenli ilişki kurduğu erişkinlere ihtiyacı olmaktadır. Bu durumda annenin kısa sürede tedavi edilmesi, böylece bebeğinin varlığından aldığı sevinci yaşayabilmesi ve bu sevinci bebeğe iletebilmesi için desteklenmesi gerekmektedir. Bebeklerdeki depresyon annenin depresyonunun tedavi edilmesiyle ve buna ek olarak bebekle oyun terapisiyle desteklenerek bir tedavi planı izlenmesi uygun olur. Ayrıca annenin depresyon durumundan kurtulabilmesi için destek kanallarının iyi kullanılması sağlanmalıdır. Bu anlamda annenin duygularını eşiyle paylaşabilmesi, ailesinin destek olması ve etrafında konuşabileceği arkadaşlarının bulunması önemlidir.

Bebek Terapi Yöntemleri Nedir?

Oyun terapisi,

Yönlendirmelerim doğrultusunda annenin bebekle iletişim kurma çalışmaları,

Annenin oyun kurma konusunda eğitilmesi,

Bebeği sakinleştirecek olumlama cümlelerinin paylaşılması,

Seans esnasında serbest alan yaratmasını sağlamak,

Uyku ritüelleri planlamak,

Yemek yeme ritüelleri planlamak,

Anneden, bebeğin öfke nöbetleri sıklık, süresi ve durumuyla ilgili günlük notlar tutmasının istenmesi,

Her seans anneyle ayrıntılı görüşmeler yapılması, ev çalışmalarından çıkan sonuçlar ile seansların yeniden düzenlenmesi,

Daha Fazla İçerik